MU BOWL

MU BOWL

Opening MU BOWL en Skatepark Area 51

July 20, 2002

MU organiseerde in de zomer van 2001 onder de naam ZONE een tentoonstelling over de relatie tussen skateboardcultuur, kunst en architectuur. Onderdeel van de expositie was een maquette van een grote, houten skatebowl. /De maquette werd in het voorjaar van 2001 ontworpen door 20 studenten van de faculteit bouwkunde van de TU/e, onder begeleiding van architect Marc Maurer. Geïnspireerd door de New Yorkse skater Jocko Weyland, die als gastdocent werd aangetrokken, werd een ontwerp gemaakt dat er fantastisch uitzag maar bovenal zou de bowl qua 'skateability' een droom moeten zijn voor elke skater.

Het initiatief van MU om de bowl ook daadwerkelijk te realiseren ondervond niet alleen enthousiasme bij de Eindhovense skaters en de TU/e maar ook bij de gemeente Eindhoven, die een subsidie ter beschikking stelde. MU en de gemeente Eindhoven vonden een geschikte locatie om de bowl en een skatepark te realiseren : een oude hangar op het voormalige vliegveld Welschap in de nieuwe wijk Meerhoven. Bouwmij Bulsink durfde de opdracht aan te nemen om de bowl te bouwen en Maurer United Architects kreeg van de TU/e de opdracht de bouw te begeleiden. De skaters verenigden zich in Stichting Skateboard Events Eindhoven (SSEE) met het doel de MU BOWL en hun zelf gebouwde Skatepark AREA 51 voor een periode van twee jaar te gaan beheren en exploiteren.

De MU BOWL wordt de grootste houten skatebowl in Europa. De afmetingen bedragen ongeveer 22 x 22 meter bij een diepte van 3 meter. Het verschijnsel skatebowl, of skatepool, heeft haar oorsprong in California, USA. Daar werden in de zeventiger jaren leegstaande zwembaden in achtertuinen van verlaten villa's gekraakt door skaters. Deze zwembaden bleken een ideale vorm te hebben om de snelheid en behendigheid van de skater maximaal te beproeven. Het skaten in een bowl of pool vraagt om andere vaardigheden dan het skaten op straat of op een 'ramp'.

De opening van de MU BOWL en Skatepark AREA 51 vinden plaats op zaterdag 20 juli 2002 om 15.00 uur in de Hangar, Zandkasteel 75 te Eindhoven (Meerhoven). Tijdens de opening zullen DJ Richie en de Samplism DJ's platen draaien. Er zullen demo's te zien zijn van diverse nederlandse en amerikaanse skaters.