MU goes Milaan MU goes Milaan MU goes Milaan MU goes Milaan

MU goes Milaan

Locatie: Ventura Lambrate, Via Privata Oslavia 8, 20134 Milan, Italy

Openingstijden: Dinsdag 17 t/m Zondag 22 April, 10:00 - 20:00 uur
Avondopenin: Woensdag 18 April, 20:00 - 22:00

 

De afgelopen jaren heeft MU enkele vooraanstaande Eindhovense ontwerpers de kans gegeven projecten te ontwikkelen die het verdienen tot ver buiten de stad gezien te worden. En waar kunnen we dat beter doen dan op de plek waar de wereld van design jaarlijks samenkomt: de Salone di Mobile in Milaan.

 

MU Goes Milaan en neemt zes verschillende werken van vier ontwerpers /collectieven mee. HeyHeyHey, Lucas Maassen, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters en Raw Color hebben de afgelopen twee jaar, grotendeels in opdracht van MU, werken ontwikkeld die al eerder afzonderlijk van elkaar, soms in uitgebreidere vorm, in MU te zien waren.

 

HeyHeyHey ontwikkelde recent een reisversie van de legendarische Melvin the Mixed Media Machine. Deze spectaculaire Rube Goldberg met twitter- en facebook-account wist tijdens de Dutch Design Week bij MU in 2010 al zo’n 14000 mensen te bekoren om daarna in gefilmde vorm een regelrechte internethit te worden met 80000 fans. Melvin the Mini Machine is eveneens een Rube Goldberg bestaande uit twee oude koffers volgepropt met spullen. Alle spullen werken samen om het zelfde einddoel te bereiken: het ondertekenen en verzendklaar maken van een ansichtkaart.

 

Raw Color en Studio Maarten Kolk & Guus Kusters tonen Temporary Trees. Een serie van zes foto’s en een video waarmee ze een beeldende en allerminst statische analyse maakten van de essentie van het fenomeen boom. Deze Temporary Trees werden in opdracht van MU gemaakt tijdens het Jaar van het Bos 2011. En in samenwerking met Make A Forest is dit werk getoond in het tijdelijke Wild-S paviljoen op Strijp-S.

 

Ook D/STRUCT van Raw Color en Lucas Maassen gaat mee naar Milaan. Deze postdigitale installatie en website werd ontwikkeld in het kader van de MU expositie After the Bit Rush. D/STRUCT is een uploadproject waarbij alledaagse plastic producten aan het digitale domein worden toevertrouwd als 3D gescande modellen. De producten zelf worden verpulverd en in kleine zakjes verpakt. De modellen leven voort op het internet en kunnen op ieder gewenst moment opnieuw worden uitgeprint.

 

Lucas Maassen zal in Milaan ook voor het eerst live zijn Lucas Maassen & Sons Furniture Factory aan het publiek laten zien. Voor dit project zet hij zijn drie minderjarige zonen aan het werk. Zij beschilderen de met de hand vervaardigde meubels voor 1 euro per stuk en de arbeidstijdenwet voor kinderen volgend niet meer dan 3 uur per week. De snelheid van het productieproces, het formaat van de meubels en de jonge handwerkslieden zijn dus maatgevend voor het eindresultaat en de typische LM&S esthetiek.

 

Studio Maarten Kolk & Guus Kusters presenteert als tweede project Waddenzee-Eb. Dit is onderdeel van een serie werk dat deze binnenzee in het noorden van het land portretteert. Studio Maarten Kolk & Guus Kusters imiteert het unieke getij van dit gebied door het vertalen naar een productietechniek. Met ieder laag tij vallen grote zandplaten en draslanden droog en wordt de zee tijdelijk land. Door de nieuwe toe- en afvoer van klei en zand lijkt iedere keer een nieuw landschap te ontstaan. Studio Maarten Kolk & Guus Kusters maakte een mal voor een bord en bracht daarin een laag kobaltglazuur aan. Iedere keer dat er klei in de mal gegoten wordt om een bord te vervaardigen laat een deel van de glazuur los. Hierdoor worden de borden al in de mal geglazuurd maar worden de borden ook steeds lichter van kleur. In Milaan wordt een nieuwe reeks borden en een film van het proces getoond.

 

Raw Color presenteert naast D/STRUCT en de Temporary Trees ook een soloproject: Liquid Palette uit 2010. In een metalen kast staan 130 potjes vol pure en gemengde pigmenten onttrokken aan groente. Doel van dit project is de vloeibare conditie van kleur te tonen voordat ze gefixeerd wordt op papier of textiel. Transparantie en volume zijn daarbij van betekenis.

 

In samenwerking met de betrokken ontwerpers maakt MU een nieuwe totaal presentatie van bovengenoemde werken die te zien zal zijn in een industriële hal van Ventura Lambrata.