MU5

MU5

Symposium

7 mei 2003

16.00 - 19.00 uur

.

MU
MU is een kunstinstelling die is ontstaan in 1998 en opereert vanuit het hart van De Witte Dame, in het centrum van Eindhoven. MU is een pleidooi voor kunst als open domein. Een nieuwe kunst waarin vormgeving, architectuur, muziek, mode, nieuwe media en straatculturen een inspirerende en gelijkwaardige rol spelen. MU laat zien wat er gebeurt als beeldende kunst gaat surfen op de golven van de populaire cultuur, als popcultuur integreert met kunst, als architectuur ontzuilt en als vormgeving autonomer wordt. Met haar exposities toont MU kunst die freefloatend op zoek gaat naar nieuwe vormen en betekenissen, MU verkent zo in de praktijk de grenzen van de kunst.

Symposium
Vooraf aan het eigenlijke symposium zullen twee korte inleidingen worden gehouden. De eerste inleiding is van de wethouder van Cultuur van de gemeente Eindhoven, de heer Paul van der Grinten. Hij zal ingaan op de rol en plaats van MU binnen het cultureel aanbod van Eindhoven. De tweede inleiding is van Gitta Luiten, directeur van de Mondriaan Stichting. Zij zal spreken over het veranderende landschap van kunstinstellingen in Nederland en de plaats van MU hierin.

Gespreksleiders van het symposium zijn Angelique Spaninks en Ton van Gool.
Angelique Spaninks studeerde aan de Academie voor Kunst & Vormgeving in Den Bosch, de Academie voor Journalistiek in Tilburg en Kunst- en Cultuurwetenschappen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Zij was van 1994 tot 2001 kunstredacteur van het Eindhovens Dagblad waar ze nu Chef Binnen- en buitenland is. Als free-lance medewerker shrijft ze voor Brabant Cultureel, Kunstbeeld en Tubelight. Ton van Gool is directeur van MU.

Het symposium vindt plaats op woensdag 7 mei 2003 van 16.00 tot 19.00 uur
Plaats : MU (De Witte Dame), Emmasingel 20, 5611 AZ Eindhoven

Deelnemers symposium
De deelnemers aan het symposium zijn kunstenaars, architecten en vormgevers met wie MU de afgelopen periode gewerkt heeft of binnenkort zal samenwerken.

 

Winy Maas (Rotterdam)
Winy Maas is een van de drie oprichters van architectenbureau MVRDV. Samen met Jacob van Rijs en Nathalie de Vries vormt hij een van de meest bekende en succesvolle bureaus van Nederland. Sinds 1991 heeft MVRDV een indrukwekkende reeks ontwerpen en studies gelanceerd. Internationale waardering kreeg MVRDV voor het eerst met de realisatie van het nieuwe gebouw van de VPRO en de WOZOCO’s. Het bureau blijft gefascineerd door het methodische onderzoek van dichtheid. Een groot aantal van deze onderzoeken is samengebracht in Farmax, dat in 1998 uitkwam. De futuristische installatie Metacity/Datatown, dat een onderzoek doet naar de mogelijkheden van een self-supporting stad van 241 miljoen inwoners, was te zien bij MU in 1999 (als onderdeel van de expositie Zes Steden/Six Cities) en reist nog steeds de wereld rond. MVRDV realiseerde het Nederlandse paviljoen voor de Wereld Tentoonstelling in 2002.

Mark Borthwick (Brooklyn)
Mark Borthwick (1966) is in Londen geboren maar woont en werkt sinds lange tijd in New York. Borthwick is dichter en muzikant maar hij is vooral bekend als één van de topfotografen van de alternatieve mode en als alternatieve fotograaf van topmode. Hij behoort tot de generatie fotografen die in de 90-er jaren de conventies van de modefotografie doorbrak. The Fourteenth Star, de tentoonstelling die Borthwick maakte bij MU in 2002, was een reactie op exposities die gericht zijn op grote gebaren en op een instant bevrediging.

Nicole Maurer (Eindhoven)
Nicole Maurer en haar partner Marc Maurer vormen samen 'Maurer United Architects'. In 2001 stelden zij voor MU de expositie Playtime samen waarin ze niet alleen eigen werk presenteerden maar ook werk van kunstenaars toonden met wie zij een verwantschap hebben. 'Maurer United Architects' won vele prijzen. Het werk kenmerkt zich niet door een
bepaalde stijl maar een bewuste ontwerp-houding, waarbij de grenzen en mogelijkheden van het vakgebied architectuur verkend worden. Het tweetal staat bekend om het experimenteren met elementen uit graffiti, straatcultuur, games, mode en hiphop.

Aaron Rose (Los Angeles)
Aaron Rose is curator en de man achter het spraakmakende Alleged Galeries, dat in de New Yorkse kunstwereld een bijzondere en eigen plaats innam in de periode 1998 - 2001. Rose is tevens de auteur van het boek Disfunctional, het eerste en nog steeds beste boek over de relatie tussen skatecultuur en kunst. MU werkte samen met Aaron Rose bij het totstandkomen van de tentoonstellingen Zone, Kim’s Bedroom en The Fourteenth Star.

Geert Mul (Rotterdam)
Tijdens zijn kunstopleiding specialiseerde Geert Mul zich in computeranimaties. In het midden van de jaren 90 maakte hij naam met het VJ-en in clubs. Zijn diverse reizen naar Japan leverden beeld- en geluidsmateriaal op dat later in diverse installaties werd ge-exposeerd. Zijn werk wordt vertoond op uiteenlopende locaties als Fim Festival Rotterdam, het Lowlands festival, Technische Universiteit Eindhoven en in musea en galleries. In 2001 was Generating Live 2 bij MU te zien. Zijn meeste recente werk 100.000 Streets, waarbij van het internet geplukte stratenplannen van steden uit de hele wereld, het uitgangspunt vormden, was onlangs te zien tijdens DEAF03.

Jocko Weyland (New York)
De studenten van de TU/e die in het voorjaar van 2001 meewerkten aan het ontwerp van de MU Bowl kregen drie weken lang gastcolleges van skater/fotograaf/schrijver Jocko Weyland. Inmiddels is van Weyland het boek The Answer Is Never verschenen, een persoonlijke geschiedschrijving van de historie van het skateboarden. Jocko Weyland’s fotos van door skaters zelf in elkaar getimmerde of toegeëigende ramps en bowls, grindboxes en drop-ins vormen haast abstracte kunstwerken en maakten deel uit van de MU-expositie ZONE.