Neen Today Neen Today Neen Today Neen Today Neen Today

Neen Today

curator: Rafaël Rozendaal

Expo info

On show

14 maart t/m 13 april 2004

Neen Today is een dagelijks veranderende expositie van 13 internationale web-kunstenaars. Deze kunstenaars zullen elk een aantal dagen bij MU aanwezig zullen zijn om met elkaar te werken aan nieuwe beelden, zodat telkens een andere expositie te zien zal zijn. Het werk wordt geprojecteerd op 6 schermen.
Kunstenaars en publiek nemen plaats op een grote berg kussens die midden in de ruimte ligt. Het publiek krijgt een blik-over-de-schouder, een inzicht in het ontstaansproces van werk, gemaakt met en bedoeld voor het scherm. Vanzelfsprekend zijn alle nieuwe werken vanaf 14 maart meteen te zien op www.neentoday.com.
Op deze webite zijn nu demo’s te zien van het werk van deelnemende kunstenaars. Curator van Neen Today is Rafaël Rozendaal (1980) uit Amsterdam. Hij zal tijdens openingsuren bij MU aanwezig zijn om met de kunstenaars te werken en om het publiek wegwijs te maken in de neen-wereld.

Neen Today is een expositie die voortbouwt op het idee van Electronic Orphanage en sterk gelieerd is aan neen. Electronic Orphanage is een galerie in Chung King Road in Los Angeles. Het is een zwarte doos met een wit scherm voor projecties. Het is tevens een studio waar jonge net-kunstenaars elkaar ontmoeten en werken. Kunstenaars laten hun werk aan elkaar en aan het publiek zien. Electronic Orphanage is een idee van Miltos Manetas, schilder en grondlegger van Neen, een nieuwe beweging in de kunst. De deelnemende kunstenaars aan Neen Today zijn allen Neenstars. Bijzonder aan Neen Today is dat de kunstenaars deel uitmaken van eenzelfde netwerk, dat hun werk verwantschap toont, maar dat de meesten elkaar nooit fysiek ontmoet hebben. Neen Today geeft daartoe de mogelijkheid.


Het woord neen is in 2000 middels een computer-programma gecreëerd door Lexicon, de bedenkers van woorden als ‘Powerbook’ en ‘Pentium’. Neen betekent (bij toeval) in het oud-grieks ‘precies nu’. Het is een internationale beweging die zich steeds uitbreidt, met name op het internet.

Neen is een ‘brand’, een reeks kenmerken van webkunst die herkenbaar zijn voor Neenstars, een netwerk van jonge kunstenaars. Neen is moeilijk te vangen in beelden of woorden. ‘Neen is ultimately a state of mind’. Neen zoekt naar een nieuwe definitie van schoonheid, een nieuwe esthetiek in een nieuwe wereld, een nieuwe taal voor oude woorden. Het werk zelf is niet noodzakelijk neen, het moment van ervaring is dat wel. Neen werken kennen geen eenduidige boodschap. Er wordt geprobeerd met weinig beeld naar een essentie en concentratie te gaan. Neen bestaat uit mensen die heel comfortabel zijn met computers en het internet. Neenstars zijn zeker niet allemaal technologisch ingesteld. Zelf denken ze niet in termen als Hi-tech of Low-Tech maar gebruiken eerder de aanduiding Easy-Tech om hun relatie tot technologie te duiden. Voor meer informatie over neen, zie :www.neen.org.

 

Het internet is voor kunstenaars een open speelruimte, een kans om zonder compromis te maken wat men wil en om dat te laten zien aan de hele wereld. Het is een kans om vrij te bewegen en te exposeren zonder dat tussenpersonen als galeriehouders en curatoren zich ermee bemoeien. Nog nooit is er een medium geweest dat tegelijkertijd zo makkelijk is om mee te werken en dat zo’n groot bereik heeft. Televisie heeft dit geprobeerd met open TV, maar slaagt hier niet zo in als het internet. Het internet is heel instant, men werkt op hetzelfde medium als waar men exposeert. De maker is volledig autonoom en er komen letterlijk honderduizenden mensen naar het werk kijken. Het kan niet anders dan dat op dat podium kunst ontstaat, een nieuwe kunst die niet academisch is, vrij en vluchtig.

 

Joel Fox (VS), Mike Calvert (VS), Mai Ueda (VS), Nikola Tosic (SRB), Miltos Manetas (VS), Carbonetadjazz (VS), John White (VS), Andreas Angelidakis (VS), Rafaël Rozendaal (NL), Angelo Plessas (VS), Jonathan Maghen (VS), Steve Schkolne (VS), Mark Tranmer (EN)