NEW EXHIBITION WOMBTOMBS by Boogaerdt/VanderSchoot

NEW EXHIBITION WOMBTOMBS by Boogaerdt/VanderSchoot

Palliative care for a dystopian world

Expo info

On show

05-04-2024

Opening

05-04-2024

20:00

Closing

09-06-2024

Opening vrijdagavond 5 april vanaf 20.00 uur (inloop 19.30)

Reserveer hier een ticket voor de opening

Cocons als gezwachtelde schuilplaatsen hangend in een golvend landschap waarin kleine poelen verstopt liggen. Het landschap als een tussenruimte, een bardo, van stof dat weer tot stof wordt, zoals alles dat leeft weer tot stof wordt. Of tot vloeistof. 

Zweven, torsen, tillen, dragen - het ingewikkelde leven dat zich terugtrekt in een 'carrier bag'. Van buiten bezien ogenschijnlijk doods, maar van binnen borrelend, transformerend, incuberend. We trekken eraan voorbij, rouwend om de soep van het leven, ons een weg banend door de composthoop, waar we het oude verteren en plaats maken voor ... 

‘Hospicing modernity’, noemt Vanessa Machado de Oliveira het begeleiden van dit onomkeerbare sterfproces van onze toxische samenleving. Geïnspireerd door haar denken vraagt Boogaerdt/VanderSchoot bezoekers om samen te komen in de organische en technologische barsten van onze uit elkaar vallende wereld om deze gezamenlijk met zorg naar het einde te helpen. Daarbij ondersteund door de Boliviaanse kunstenaar en sjamaan Ibelisse Guardia Ferragutti die het landschap kleurt met polyfone geluidssculpturen en met regelmaat voorgaat in rouwrituelen waaraan het publiek kan deelnemen.

Deze tentoonstelling loopt tot zondag 9 juni

ZONDAG CEREMONIES

Tijdens de expositie WOMBTOMBS kunnen bezoekers deelnemen aan rouw- en zwachtelrituelen. Als onderdeel van deze tentoonstelling ontwikkelden Boogaerdt/VanderSchoot en Ibelisse Guardia Ferragutti meerdere hybride rituelen, geïnspireerd op oude rouwtechnologieën, waarbij de bezoeker niet alleen toeschouwer is maar ook medeschepper van de WOMBTOMBS-tempel.

Verborgen in het landschap van WOMBTOMBS vind je schuilplaatsen waar je kunt oefenen om van vorm te veranderen. Onder deze shelters kun je luisteren naar verschillende shapeshift meditaties. Op zondagen kun je deelnemen aan een gezamenlijk rouwritueel onder leiding van Ibelisse. Ook worden er bij MU zwachtelrituelen georganiseerd voor kinderen van lokale scholen. Je vindt hun rouwverslagen en zwachtels in de zwachtelruimte.

De ceremonies vinden plaats op 7, 14, 21, 28 april en 5, 12, 19 en 26 mei. 

Aanvang is 15:00 uur. 

Tickets kun je hier reserveren.

Credits

Boogaerdt/VanderSchoot in samenwerking met
Ibelisse Guardia Ferragutti
Rodrik Biersteker         
Lotte Goos             
Marloes en Wikke             
Julian Maiwald   

Boogaerdt/VanderSchoot is supported by
Fonds Podiumkunsten 
Ammodo 
Fonds21            

MU is supported by
Ministerie OCW
Provincie Noord-Brabant 
Cultuur Eindhoven