Paper Zoo Paper Zoo Paper Zoo Paper Zoo

Paper Zoo

Mutanten en extincten

Iedere stad verdient een dierentuin. Ook Eindhoven. Maar dan wel een bijzondere dierentuin. Een dierentuin zonder dieren die uit hun natuurlijke habitat zijn gehaald, maar één vol wonderlijke creaturen. Niet van vlees en bloed, maar van papier.

 

Paper Zoo heet de exotische dierentuin die dit jaar tijdens de Dutch Design Week bij MU te bezoeken is. Alleen extincten en mutanten worden er toegelaten. Wezens die zijn uitgestorven of nog genetisch moeten muteren vullen de ruimte op de eerste etage in De Witte Dame.

 

En ze komen overal vandaan, omdat tientallen internationale ontwerpers ingingen op de uitnodiging van MU om een fantasiebeest in te sturen.
Het leeuwendeel van de Paper Zoo creaturen wordt echter gemaakt door vijf jonge ontwerpers(duo’s): Gwendolyn Huskens, Florian de Visser, Ephameron, Laurens Manders en Daphna Isaacs, Maarten Kolk en Guus Kusters. Twee weken lang bouwen en vouwen, knippen en scheuren zij MU om tot een papieren biotoop onder aanvoering van curatoren Thijs Bakker en Annemarie Klijn.

 

Paper Zoo wijkt daarmee mijlenver af van de traditionele dierentuin. De schepsels leven niet echt, al lijken ze soms te ademen. Sommige kun je zelfs voorzichtig betasten, omdat ze nu eenmaal niet in een kooi hoeven. Maar kijk wel uit, want ze zijn kwetsbaar, letterlijk, omdat ze allemaal van papier zijn. Papier dat soms lijkt op de dikke schubben van een amfibie maar soms ook transparant is als het vleugeltje van een insect.

 

EXTRA ‘OBJECTIFIED’:
MU heeft de nieuwe documentaire van Helvetica-maker Gary Hustwitt naar Eindhoven weten te halen. De film Objectified wordt vertoond in het Van Abbemuseum in het kader van Take on me (take me on) op donderdag 22 oktober vanaf 18 uur en op zaterdag 24 en zondag 25 oktober vanaf 14 uur.