PLAYTIME

PLAYTIME

Expositie PLAYTIME van Maurer United Architects

1 september t/m 7 oktober 2001

Opening vrijdag 1 september vanaf 20.00 uur

Marc Maurer (1969) en Nicole Maurer (1969) zijn beiden afgestudeerd aan deFaculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven. Zij werken alszelfstandig architectenduo onder de naam ‘Maurer United Architects (MUA)’ inEindhoven. Opvallend aan de ontwerpen van MUA is een gelaagdheid, die voorderden niet altijd direct herkenbaar is. Betekenis krijgt in de ontwerpenvooralsnog voorrang op vorm, waarbij begrippen als binnen en buiten of privéen openbaar opnieuw gedefinieerd worden. Naast het thema van de grens binnende architectonische compositie richt het tweetal zich ook op de grenzen vande vakdiscipline zelf. Door de vakdiscipline architectuur te mixen metandere ontwerpdisciplines, ontwikkelen zij een eigen stijl van ontwerpen,die gekenmerkt wordt door een bepaalde houding: PLAY.

MUA: "Met PLAY bedoelen wij niet, dat wij niet serieus omgaan met ontwerpopgaven. Wij proberen, naast de gegeven ontwerpopgave een aantal eigen spelregels te formuleren.
De opgave wordt hierdoor misschien ingewikkelder, maar voor ons wordt het resultaat zo interessanter. Het is net als bij een kind dat speelt: het verdoet zijn tijd niet, in tegendeel, het traint de hersenen en leert zelfstandig problemen anders en beter op te lossen. Het leereffect blijft bij ons gedurende het ontwerpen een belangrijke rol spelen. Het is in feite de essentie van het ontwerpen. De drang naar originaliteit helpt ons in deze. "In een korte tijd zijn de twee jonge ontwerpers erin geslaagd, door middel van prijzen en nominaties een naam op te bouwen. Vanuit hun architectenachtergrond onderzoeken zij continu in hun werk de relatie tussen architectuur, vormgeving en beeldende kunst.
Ton van Gool, directeur van de MU, vroeg het tweetal om eigen werk in de Eindhovense De Witte Dame te presenteren. De twee architecten accepteerden de uitnodiging maar voelden er weinig voor hun werk uitsluitend op de gebruikelijke wijze in de vorm van maquettes en tekeningen te presenteren. Zij kozen ervoor om een nieuw concept voor een expositie te bedenken.

Het resultaat is PLAYTIME, een expositie die naast eigen werk ook het werk van bevriende en geestesverwante ontwerpers en kunstenaars presenteert. Met de keuze van ontwerpers en kunstenaars en de wijze van presentatie denken zij een nog duidelijker beeld te kunnen leveren van de denkwereld waarin zij verkeren en de ontwerphouding die daaruit resulteert. MUA treedt binnen de eigen tentoonstelling op als curator en presenteert het werk van SAIKO, ZEDZ, KID SUNDANCE, DJ CHANTELLE en DELTA op een geheel eigen wijze. Daarnaast presenteert MUA ook eigen werk in de vorm van maquettes, tekeningen en een action computergame. Zij tonen aan, dat de ‘speelhouding’ generatietypisch en vruchtbaar is.

Op de tentoonstelling worden een aantal door Maurer United Architects geïnitieerde/vormgegeven projecten gepresenteerd: een 3dgeluidsruimte voor de muziek van KID SUNDANCE, een surf-chill voor SAIKOreizigers, een showroom voor het wassen beeld van DJ CHANTELLE, een originele DELTA computer speelhal, een ruimtelijke ZEDZ muurschildering, een aantal ontwerpen voor hedendaagse paviljoens, een interactieve videoinstallatie en een aantal video producties. Al deze ontwerpen zijn op de tentoonstelling ook virtueel te beleven in een action computer-game. Op 29 september 2001 zal MUA in het kader van het jaarlijks terugkerende Hiphop-event ‘Planet Rock’ om 16.00 uur een presentatie geven van het eigenbureau en van PLAYTIME in het bijzonder. De presentatie wordt gehouden in het auditorium van De Witte Dame. Daarna kan er op de expositie in MU ge-chilled worden totdat om 18.00 uur het programma in het Beursgebouw van start gaat. Op vrijdagavond 5 oktober 2001 om 20.00 uur vindt bij MU de boekpresentatieplaats van de publicatie ‘MAURER UNITED ARCHITECTS: PLAY’, uitgegeven door 010 Publishers.

ZEDZ, Richard Rotgans (SAIKO), Raimond Gesthuizen (KID SUNDANCE), Boris Tellegen (DELTA), Boris van Berkum (DJ CHANTELLE)