Real Feelings: Emotion and Technology

Real Feelings: Emotion and Technology

Laatste weekend om de expo te bezoeken!

Emoties zijn de essentie van de menselijke ervaring. Of je er blij mee bent of niet: ze zijn verweven met alle aspecten van het dagelijks leven en beïnvloeden welke kant we opgaan als individu en als samenleving. Ze maken ons menselijk en onderscheiden ons van robots en andere machines. Of verlangt — misschien zelfs vereist — het digitale tijdperk een herdefinitie?

We zijn op een punt beland dat machines steeds slimmer worden, intelligent zelfs. Maar wordt daarmee de kloof van emotionele intelligentie tussen mens en machine ook steeds kleiner? En zijn we, vanuit een net andere invalshoek, nog wel de baas over onze eigen emoties; liefde, empathie, haat, angst? Of raken we de controle kwijt over wat we echt voelen in deze tijd van transformatie, en worden we niet alleen gesteund door technologie maar ook beïnvloed, in de gaten gehouden en gemanipuleerd? 

Real Feelings: Emotion and Technology toont werk van 20 internationale hedendaagse kunstenaars die de explosief groeiende wisselwerking tussen technologie en emoties uitdagen, verkennen en provoceren: van de hoogte- en dieptepunten tot de lusten en lasten. Verdiep je met ons in dit open onderzoek naar een cruciaal thema in deze technologie-gedreven, pandemische tijden. 

Technologie bemoeit zich met onze emoties als nooit tevoren. In feite creëren diverse technologieën nieuwe gevoelens, waarvoor we soms zelfs nog geen woorden hebben om ze mee te beschrijven. Social media, kunstmatige intelligentie, robotica, biometrie, Virtual Reality: ze ordenen en beoordelen onze emoties op talloze manieren. Grote techbedrijven proberen ons gedrag te sturen door dopamine-afgifte te stimuleren met apps die reageren op biometrische gegevens. Onze hartslag, transpiratie, spraak en lichaamstaal worden gevolgd door smartwatches, trackers, apps en webcams die een steeds prominentere plaats innemen in ons leven. Aan schermtijd gerelateerde angsten en depressies vormen een grotere constante in het leven van jonge kinderen dan sociale activiteiten en relaties.

Tegelijkertijd was technologie de lijm die ons in het voorbije jaar bij elkaar hield tijdens de pandemie, door ons de mogelijkheid te bieden om dingen te delen ondanks social distancing en een gebrek aan fysieke verbinding. Die lichamelijkheid is een cruciaal onderdeel van onze communicatie die we, achteraf gezien, voor lief hebben genomen tot het moment dat het onmogelijk werd.

Onze wereld wordt overspoeld door digitale technologieën die letterlijk een verlengstuk van onszelf zijn geworden: thuis, op school en in het ziekenhuis nemen robots empathische taken op zich als slimme assistenten en vervullen ze seksuele verlangens; slimme apparaten ontfermen zich over onze behoeften - we communiceren meer met technologie dan met elkaar. Zoals Sherry Turkle stelt: ‘technologie verleidt ons met ‘makkelijke’ emoties door relaties te bieden zonder de complexiteit van direct contact’. We laten het rommelige, ingewikkelde en tijdrovende proces om elkaar te begrijpen graag over aan technologie, om maar te zwijgen over het managen van menselijke emoties. Dit leidt tot de vraag: hoe verandert technologie ons sociaal gedrag; hoe zijn we nog intiem, eerlijk en aanwezig ten opzichte van elkaar? 

Work: Solitary Survival Raft - Lucy McRae. Photo: Ariel Fisher

Deelnemende kunstenaars
Antoine Catala (FR)Stine Deja & Marie Munk (DK)Heather Dewey-Hagborg (US)Justine Emard (FR)Cécile B. Evans (UK)Ed Fornieles (UK)Maria Guta (RO)Esther Hunziker (CH)Seokyung Kim (KR)Clément Lambelet (CH)Lorem (IT)Kyle McDonald & Lauren McCarthy (US)Simone C. Niquille (CH)Dani Ploeger (NL)Lucy McRae (AU)Shinseungback Kimyonghun (KR)Maija Tammi (FI)Troika (UK)Coralie Vogelaar (NL)Liam Young (AU)

Curators
Sabine Himmelsbach, Ariane Koek and Angelique Spaninks

Real Feelings is tot stand gekomen in samenwerking met HeK (Basel, Zwitserland). Met dank aan Pro Helvetia. Haal de uitgebreide Real Feelings catalogus in huis. Het boek bevat naast documentatie van de werken ook actuele wetenschappelijke en artistieke bijdragen. Bestel de publicatie in de MU webshop.

Lorem - Adversarial Feelings (2019)

Work: Co(AI)xistence - Justine Emard. Photo: Justine Emard / Adagp, Paris 2020

Campagnebeeld: Coralie Vogelaar - Infinite Posture Dataset (2020)