Soft Focus Soft Focus Soft Focus Soft Focus Soft Focus

Soft Focus

A Solo by Rafaël Rozendaal

Dertig miljoen unieke bezoekers hadden de websites van beeldend kunstenaar Rafaël Rozendaal – 30.730.587 om precies te zijn – in 2014 alleen. Het getal zegt iets over het bereik van kunst in het internettijdperk maar het zegt zeker zoveel over de aantrekkingskracht van zijn werk. Met Soft Focus toont MU van 13 maart tot 10 mei speciaal ontwikkeld nieuw werk, geprojecteerd in een geprepareerde ruimte die de aandacht verlegt naar de zachte kant van de technologie.

Digitale kunst is nieuw, licht, open, goedkoop en vrij. Het is alles, altijd, overal. Rozendaal heeft geen last van de geschiedenis, geen stress, geen baas, geen budget, geen deadline, geen gedoe. Dat klinkt heerlijk vrijblijvend maar ondertussen kun je zijn werk ook zien als een langlopend en consequent onderzoek naar de grafische en symbolische weergave van de werkelijkheid. Een proces van vereenvoudiging, stilering en abstractie, een tasten naar de essentie dat zich in 2001 van het papier verplaatst naar het beeldscherm. Sindsdien is het scherm zijn medium, met alle kwaliteiten en tekortkomingen die erbij horen. Hij maakt strakke, ogenschijnlijk simpele animaties die op elk formaat beeldscherm naadloos in het browservenster passen: door slim programmeren vallen kunstwerk en website altijd samen.

Hoe relevant en slim de websites ook zijn in relatie tot de kunsthandel en de zich razendsnel ontwikkelende technologie, er is een heel andere reden waarom ze zo populair zijn en waarom Rozendaal op zo’n jonge leeftijd (hij is van 1980) als een vooraanstaand kunstenaar wordt beschouwd: zijn animaties zijn heel erg goed. Het zijn complexe ideeën, vermomd als eenvoudige beelden die appelleren aan de meest uiteenlopende menselijke emoties en ervaringen.

Het leven wordt verbeeld als eindeloos spel van herhaling en variatie, van onderweg zijn zonder ergens aan te komen, van opkomst en ondergang. Wat aan de ene kant wordt opgebouwd, verdwijnt aan de andere kant; dingen gaan zowel voor- als achteruit.

De animaties hebben ook een leven buiten het beeldscherm: Rozendaal werkt vaak met reflectie van beelden in spiegels en andere weerkaatsende materialen aan de wand of op de vloer. Bij MU experimenteert hij voor het eerst met diffusere oppervlakken als vogelzand, linten en ballonnen. Door de websites te projecteren op een web van verschillende materialen waar je als bezoeker doorheen kan dwalen, ontstaat een zachter, beweeglijker beeld. Losgezongen van het beeldscherm worden de sites lichtbronnen, gefragmenteerde indrukken van een online wereld; het werk meer dan ooit een visuele totaalervaring.

Naast zijn eigen werk is Rozendaal de bedenker van het BYOB concept: Bring Your Own Beamer. Vind een ruimte; nodig een boel kunstenaars uit; vraag of ze hun eigen projector meenemen en zet ze allemaal tegelijk aan. Sinds hij het eerste BYOB evenement organiseerde in 2010 in Berlijn is het honderden keren herhaald in steden over de hele wereld.
 

Toch is Rozendaal zeker niet alleen visueel bezig. Hij schrijft ook haiku’s, waarvan hij voor MU een speciale bundel heeft samengesteld, die in beperkte oplage geprint en gesigneerd verkrijgbaar is tijdens Soft Focus, maar ook (ongesigneerd) print-on-demand online kan worden besteld. Ze blinken net als zijn beeldende werk uit in eenvoud en diepgang.

RR Haiku 057

thank you

for reading

this

Expositie 13 maart 2015 - 10 mei 2015

Opening 13 maart 2015. Bekijk de foto's hier.

Finissage 8 mei 2015: Soft Breaths & Soft Beats: Mindful finissage by Lady Aïda of Soft Focus. Koop je ticket hier

www.newrafael.com

Maar wat eet hij? 
twitter.com/RRfood