SOMEhow

SOMEhow

Scenes of Modernity Europe

8 november t/m 6 december 2001

Opening vrijdag 8 november vanaf 20.00 uur

Op initiatief van Jos Bosman, docent aan de TU/e, is onder de titel Some een serie conferenties gestart die handelen over hedendaagse stedelijke ontwikkelingen. Some is een afkorting van Scenes of Modernity Europe. Elke conferentie wordt in een andere stad gehouden en heeft een eigen titel. Aan een aantal conferenties wordt een expositie in Eindhoven gekoppeld. De exposities sluiten op een losse manier aan bij de conferenties en onderzoeken de dwarsverbanden tussen architectuur, vormgeving en beeldende kunst. De exposities richten zich op een breed publiek terwijl de conferenties in het buitenland bedoeld zijn voor architectuurinsiders.

Op 14 december vond in Barcelona de Somehow conferentie plaats en van 8 november tot 16 december de Somehow expositie bij MU. In Barcelona namen drie architecten deel aan de conferentie : Hans Frei (SUI), Joost Meuwissen (NL) en Mirko Zardini (IT). In hun architectuurprojecten verbinden zij de vrije atmosfeer en de gedachtenexperimenten van de ontzuilde kunst.

Aan Somehow in MU namen drie internationale kunstenaars deel die hun kunst, buiten het terrein van de museale exposities, in een relatie met de architectuur brachten.

Uit het werk van Roland Frässer (Lima-Peru, 1953) bleek een sterke fascinatie voor dieren. In MU toonde hij objecten uit series household pets, inflated pets en pet cabinets. Uit een beer, een schildpad en een krokodil 'groeien' gebouwen, dieren worden geïntegreerd in meubels. Voor het eerst liet Fässer zijn meest recente werk zien : digitale beelden waarin zijn dieren figureren in surrealistische, synthetische landschappen.

Reinhard Doubrawa (Treysa, 1963) maakte voor MU op locatie het werk Lifesize, een levensgrote tank opgebouwd uit tapijtcontouren. Daarnaast ontwierp hij een zwarte lakleren zuil die een eenheid vormde met twee objecten uit zijn serie 'Bademode'.

Jaime Pitarch (Barcelona, 1963) liet onder meer gedeconstrueerde wereldkaarten en plattegronden zien. De kaarten liet hij bij zijn bank door een papiervernietiger gaan en vervolgens weefde hij de stroken weer ineen zodat een geheel andere orde ontstond. Voor Pitarch, Doubrawa en Fässer was het de eerste keer dat hun werk in Nederland te zien was.

Roland Frässer (PER), Reinhard Doubrawa (GER), Jaime Pitarch (ESP)