Sounds Like Art

Sounds Like Art

Andy Cavatorta, Gijs Gieskes, Tom Verbruggen

Expo info

On show

22 maart - 5 mei 2013

Opening vrijdag 22 maart vanaf 20 uur. Finissage met live performances zaterdag 4 mei vanaf 20 uur.

In de voorhoede van de muziek zoeken geluidskunstenaars continu naar nieuwe manieren om muziek te maken. Niet zelden levert deze zoektocht naast nieuwe geluiden ook unieke instrumenten op. Instrumenten die, los van hun functionaliteit, ook als volwaardige beeldende kunstwerken gezien kunnen worden. Vooral als ze de esthetiek van ambacht weten samen te brengen met de mogelijkheden van nieuwe technologie.

Meestal doen deze kunstwerken enkel trouwe dienst op muziekpodia waar je ze nauwelijks van dichtbij kunt zien. Maar in de expositie SOUNDS LIKE ART staan niet de geluidskunstenaars in de spotlight, maar de instrumenten die zij maken. Het resultaat is een tentoonstelling waarin het unieke spel tussen vorm, materialiteit en technologie van deze nieuwe instrumenten te horen, maar vooral ook goed te zien is.

Deelnemende kunstenaars zijn de Amerikaan Andy Cavatorta die speciaal voor Björk een set harpen maakte die bespeeld worden met behulp van zwaartekracht, hardware hacker Gijs Gieskes die uit bestaande elektronica bijzondere nieuwe synthesizers samenstelt en muzikant/kunstenaar Tom Verbruggen, beter bekend als TokTek, die ingenieuze sculpturen maakt die geluid voortbrengen.

Vanaf 23 april wordt ook de muziekkast Splendour Lender van Jelle Mastenbroek toegevoegd aan de tentoonstelling.

Gastcurator: Michel van Dartel

EXTRA
3 + 4 mei Kidsworkshop door Geert-Jan Hobijn van Staalplaat Soundsystem
4 mei Finissage met  live performances met onder andere Gijs Gieskes, TokTek, Pieterjan Pieters en Author & Punisher  en het eerste Philharmechanic Youth Orchestra van Nederland.