Staged

Staged

Anthony Kleinepier en TTTVo

Expo info

On show

23 april t/m 22 mei 2005

Hoewel het werk van de ontwerpers Anthony Kleinepier en TTTVo vanuit totaal verschillende uitgangspunten tot stand komt, vult het elkaar op natuurlijke wijze aan. Bij elkaar gezet, ontstaat een haast vanzelfsprekend geheel, een sfeervolle chaos, een levende jungle vol aanraakbaar design. Dat is dan ook precies waar Kleinepier en Vo op uit zijn. Zij willen mensen intrigeren, zij willen prikkelen om op onderzoek uit te gaan en hun werk niet zozeer van een gepaste afstand te bewonderen, maar het juist te gebruiken en ontdekken. Een intrigerende uitnodiging om los te laten wat je weet en je door je verbeelding en fantasie te laten leiden.

Sinds eind 2002 houden Anthony Kleinepier en TTTVo samen presentaties met hun producten. Niet netjes opgesteld naast elkaar in een ruimte, maar juist door elkaar geplaatst als één enscenering. Deze settings, zoals zij dit noemen, worden dan weer een nieuw werk op zich, een wereld die de kijker uitdaagt om de afzonderlijke producten niet alleen als op zichzelf staand, maar ook in een bredere context te zien. Comfortabel maar ook ongrijpbaar, dat is het spanningsveld wat zij opzoeken. Voorbij de sussende Disney-effecten en het commerciële feelgoodtheater. De ontwerpers stellen vragen over onze leefomgeving en de maakbaarheid ervan. Waarom moet in de vormgeving alles reproduceerbaar zijn? Waarom liggen onze interieurs zo onwrikbaar vast? Is gezonde verwarring niet veel beter? Is het niet spannender om door een ruimte vol lianen te dwalen en een object te vinden waarvan je niet zeker weet of het een stoel is? Je kunt er doorheen kijken, zien hoe het gemaakt is en ja, je kunt er ook op zitten. Maar dat kan je ook op die tak even verderop. Zo maken zij het interieur als het ware tot decor, een decor om in te leven. En in feite is je huis dat ook, een doos vol props, een architectonische enscenering die voortdurend van sfeer en inhoud kan veranderen.


Anthony Kleinepier vervaardigt ontwerpen uit vloerbedekking. Met behulp van de naaimachine schetst hij al zoekend driedimensionale vormen. Waardoor hij de vrijheid vindt om zelfs voorbij het 'bedachte' ontwerp te komen. Zo ontstaan vertrouwde beelden met een meer of minder vervormd karakter, waarbij de toepassing vaak herontdekt dient te worden. Dit opnieuw ervaren of leren gebruiken van producten is een belangrijk aspect in zijn werk. Het is een onderzoek naar de kracht van het beeld en zijn belevingswaarde, waarin functie, beeld, bruikbaarheid en comfort tegen elkaar worden uitgespeeld. Dit alles ter ondermijning van het verwachtingspatroon en ten gunste van een grotere interactie tussen de mens als gebruiker en zijn omgeving als product. Zo vervagen de codes en regels van de dagelijkse omgeving en men wordt bewust dat er een eigen interpretatie aan kan worden gegeven.

In 2002 ontwierp Kleinepier een vierkante boom van tapijt als herkenbare referentie aan de natuur. Een boom die door zijn zachte vormen en comfortabele huid precies dat bood waar de ontwerper naar zocht: een fantasievolle en perfecte plek om te zitten.

De boom van Kleinepier is inmiddels uitgegroeid tot een bos. Hij ontwierp een houten variant op de boom van vloerbedekking, maar dan één waarvan de wortels door de ruimte woekeren. Deze wortels waren de drager voor de expositie ’Open Borders’, een tentoonstelling in de context van Lille culturele hoofdstad van Europa2004.

 

Voor TTTVo is het proces waarmee zij van een idee tot een uiteindelijke vorm komt van doorslaggevend belang. Haar basale en compleet eigen ontwerphouding kan niet bij de veelal bekende uitgangsposities van ontwerpers worden ondergebracht.

Voor haar is een meubel een geheel, een samenspel tussen materiaal, constructie, vorm, huid en functie. Neem de SuperGrid serie, de constructie is hier ingezet niet alleen vanwege haar functionaliteit, maar vooral ook als een belangrijk visueel element van de functie zelf. Ook de geglazuurde lussen van keramiek, die TTTVo maakte tijdens een werkperiode in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch illustreren haar aanpak.

Deze zijn tegelijk uiterst kwetsbaar, maar ook bruut en krachtig. Zo krachtig dat ze ook als krukje kunnen dienen, al voldoen ze op het eerste gezicht in niks aan die functie : geen zitvlak, geen pootjes, alleen maar een brede oneindige lus.

Grote kracht van TTTVo’s werkwijze is dat deze de dingen een identiteit verleent. En een identiteit is wat producten nodig hebben om te kunnen overleven in een overconsumerende wereld. Een identiteit waaraan wij ons ook als gebruikers kunnen hechten.

 

Het liefst tonen Kleinepier en TTTVo hun settings in de context van stijlvolle meubelbeurzen en evenementen zoals recent in Milaan en Tokio. Daar kan het contrasteren met cleane showrooms en presentaties. TTTVo ziet haar werk dan ook het liefst tussen de lianen en boomvormen van Kleinepier in plaats van in een clean wit interieur. Want er mag in hun settings dan wel een boom groeien, met wortels en takken, het is niet de bedoeling dat daar alleen maar naar gekeken wordt. Er moet omheen geleefd worden.Om dit ook bij MU te bereiken zal 24h living® de bezoekers iedere vrijdagavond deelgenoot maken van een ervaring.

Deze in Madrid gevestigde ontwerpstudio liet al vaker van zich horen in Nederland. Zij ontwierpen de Graduation Shows van de Design Academy, de European Designawards in het Evoluon en de Nederlandse Designawards2003 in Amsterdam. Ook met Kleinepier werkten ze al eerder samen.

Zij vroegen hem de houten boom te maken voor ’Open Borders’ in Lille.

Bij MU zullen zij, onder de noemer ‘Time For Sharing’, op onverwachte wijze media en muziek, eten en drinken combineren. Niet opdringerig artistiek maar kleinschalig prikkelend om waar mogelijk, onverwachte contacten een opstapje te bieden. Wie wil, kan er wat mee doen, wie niet wil hoeft niet. Een mentaliteit die naadloos aansluit bij die van Kleinepier en TTTVo.