The 14th Star

The 14th Star

Foto's, video's en gedichten gemaakt door Mark Borthwick

15 november t/m 29 december 2002

Opening vrijdag 15 november vanaf 20.00u

Mark Borthwick (1966) is in Londen geboren maar woont en werkt sinds lange tijd in New York. Borthwick is dichter en muzikant maar hij is vooral bekend als één van de top fotografen van de alternatieve mode en als alternatieve fotograaf van topmode. Hij behoort tot de generatie fotografen die in de 90-er jaren de conventies van de modefotografie doorbraken.

Mark Borthwick ontwikkelde een stijl die intuïtief en zeer persoonlijk te noemen is. Hij integreerde elementen uit de architectuur en design. Zeer herkenbaar is zijn gebruik van requisieten als matrassen en kussens. Hij verstaat de kunst een statische foto te maken tot een performance. Typerend voor Borthwick is zijn uitspraak dat hij meer geboeid is door het beeld van jonge mensen in een tweede-hands kledingwinkel die zich overladen met kleren, die allerlei combinaties van kleding uitproberen en die aan elkaar showen, dan een verplichte presentatie van een nieuwe voorjaarscollectie.

Naast modefotografie legt Borthwick zich steeds meer toe op een vrije-stijl fotografie waarbij planten en landschappen een grote rol spelen. Zijn fotografie, zowel zijn vrije als toegepaste werk, raakt aan beeldende kunst. Borthwick had exposities in New York, Parijs en Tokio. Foto’s van Mark Borthwick worden met regelmaat gepubliceerd in magazines als I-D, Nylon, Italian Vogue en Purple. Hij werkte samen met Martin Margiela aan een boek dat vorig jaar onder de titel 2000-1 verscheen. Vanuit een wederzijds respect voor elkaars werk maakte Borthwick reportages met ontwerpers Comme des Garcons, Hussein Chalayan, Maria Cornejo en Yoji Yamamoto.

In de expositie zijn niet alleen foto’s van Borthwick te zien maar ook twee video’s. Zijn handgeschreven gedichten zijn op diverse plaatsen in de expositie aangebracht en via koptelefoons kan men zijn muziek beluisteren. Als muzikant vomt Mark Borthwick een duo met Trevor Kampmann uit Washington. Kampmann is een voormalig tieneracteur, skateboarder, vormgever en electro-pop producer die opereert onder de naam hollAnd. Samen maakten zij de CD Synthetic Voices. Akoestische gitaren, synthesizers, loops en stemmen worden verweven tot kleine, fragiele songs en melodieuze schetsen.

De gedichten van Mark Borthwick hebben eenzelfde soort intimiteit als zijn muziek. Kleine persoonlijke verhaaltjes en gedachten –vaak geschreven in een wonderlijk handschrift- verraden een nieuwsgierige kijk op de wereld die vol ruis en verrassingen is. In augustus 2002 heeft Borthwick een film gemaakt met zangeres Chan Marshall, bekend onder de naam Cat Power. In een prachtige tuin voert Cat Power haar nieuwe songs uit. In 2000 maakte Mark Borthwick een video met actrice en model Chloë Sevigny. De film met Chan Marshall zal in MU haar premiere beleven en zal, net als de Sevigny video, een blijvend onderdeel vomen van de expositie.