The Sculpture Factory The Sculpture Factory The Sculpture Factory

The Sculpture Factory

Quayola at MU | Strijp S

MU | Strijp S

De Italiaans/Engelse kunstenaar Quayola gebruikt hedendaagse digitale technologie om er de klassieke esthetica en universele regels van schoonheid en perfectie mee te lijf te gaan. Hij deed dit tot nu toe vooral in projecties, installaties, fotografie en multimediaal bewerkte studies van Renaissance schilderkunst.

Voor The Sculpture Factory, die hij speciaal voor MU ontwikkelt duikt, hij echter in de wereld van de beeldhouwkunst. Niemand minder dan zijn grote voorbeeld Michelangelo levert het basismateriaal: de onvoltooide serie van vier ‘Prigioni’, ofwel ‘Gevangenen’, gemaakt tussen 1513-1534.

Quayola leerde deze beelden kennen toen hij als jongen met zijn moeder de Accademia in Florence bezocht. Door juist deze onvoltooide werken als bron van inspiratie te gebruiken, brengt hij een hommage aan een van de grootste beeldhouwers in de kunstgeschiedenis. Maar nog belangrijker voor hem is de focus op het proces waarin materie vorm krijgt. Daarbij laat hij alles zien: de werkplaats, de bronnen, de zelfontwikkelde software en de creativiteit waardoor uit het aloude toch iets volkomen nieuws kan ontstaan. In deze cyclus van creatie is de hand van de meester grotendeels vervangen door de computer. Maar de kunstenaar zit nog altijd aan de knoppen.

Voor Quayola is niet het uiteindelijke beeld maar de materie het onderwerp van The Sculpture Factory. Materie die voortdurend muteert in eindeloze geometrische vormen om uiteindelijk te stollen in een serie sculpturen. Van eenvoud naar complexiteit, van scherp naar glad, van abstract naar figuratief. The Sculpture factory als een metafoor voor de complexiteit van het leven.

Extra Programma:


Coded Matter(s) #3: Transmaterials | vrijdag 10 januari 20:00-23:00

Tijdens dit avondprogramma verkennen artiesten, designers en theoretici hoe digitale fabricatie technologieën zoals 3D-printing en lasersnijden ongekende mogelijkheden bieden om gecodeerde virtuele vormen en digitale processen te vertalen naar fysiek materiaal.

Transmaterials is de derde editie van FIBER's Coded Matter(s) serie en tevens het afsluitende evenement van The Sculpture Factory.

Meer info: www.mu.nl/nl/muenmeer

MU | Strijp S
Torenallee 40-06


Openingstijden:
Dinsdag t/m vrijdag 10.00-18.00 uur
Zaterdag 11.00-17.00 uur
Zondag 13.00-17.00 uur