The Single Screen Works The Single Screen Works The Single Screen Works The Single Screen Works The Single Screen Works

The Single Screen Works

Granular Synthesis

Expo info

On show

3 april t/m 13 april 2009

Granular Synthesis, het Oostenrijkse duo Kurt Hentschläger en Ulf Langheinrich maakte in de jaren negentig naam met omvangrijke alle zintuigen prikkelende installaties waarin beeld en geluid samensmelten. Een retrospectief van Granular Synthesis, zoals STRP festival dit jaar biedt, zou echter niet af zijn zonder de vijf belangrijkste single screen works.

Overdonderen de grote installaties door techniek en impact, de single screen werken zijn veel ingetogener van aard. Ze zoomen in op een persoon, een kleur, een ritme, een beweging en komen het best tot hun recht in een bijna museale omgeving. MU biedt zo’n omgeving en werkt daarom samen met STRP en het 5Minutenmuseum om het Granular Synthesis
retrospectief volledig gestalte te geven.

De vijf films die bij MU te zien zijn hangen onderling sterk samen. De basis vormt ‘WE WANT GOD NOW’ uit 1995, een registratie van de bewegingen van danser Michael Ashcroft.
Dat werk werd vervolgens vele malen hergebruikt en opnieuw gemixt tot andere films zoals FORM en SINKEN. Deze laatste is een compositie van 22 minuten voor strijk-orkest en audiovisuals in slow motion.
Daarnaast is ook LUX te zien, een installatie die reflecteert op het thema ‘technologie als onze tweede natuur’. Beeld en geluid vloeien samen tot een esthetische ervaring, zodra er iets in het beeld verandert, moduleert ook het geluid en andersom. Het geheel wordt daardoor tot een eindeloos continuum met een subtiele dynamiek.
Het laatste werk is Sweet Heart waarin het hoofd van de Japanse Akemi Takeya beweegt zoals een hoofd eigenlijk nooit beweegt.

Opening vrijdag 3 april om 17 uur met een publiek interview met

Kurt Hentschläger en Ulf Langheinrich.

Openingstijden:

Donderdag 2 April: 10 - 17 uur

Vrijdag 3 April: 10 - 20 uur

Zaterdag 4 April: 11 - 19 uur

Zondag 5 April: 13 -19 uur

Maandag 6 t/m Vrijdag 10 April: 10 - 18 uur

Zaterdag 11 April: 11 - 17 uur

Zondag 12 en Maandag 13 April: 13 - 17 uur.

meer info over Granular Synthesis