The Tiny Tim The Tiny Tim The Tiny Tim The Tiny Tim The Tiny Tim

The Tiny Tim

The early years of Tim Enthoven 1994 - 2003

Hoe hou je herinneringen vast? In hoeverre maken je herinneringen je tot wie je bent? Maar ook, in hoeverre vertekenen ze juist wat ooit was? Het zijn vragen die iedereen weleens bezighouden al krijgen ze in deze tijd van social media een andere dimensie. Dat dat tien, vijftien jaar geleden nog totaal anders ging, is bijna niet meer voor te stellen. Een dagboek, een schetsboek, wat moet je ermee, als je al een facebook hebt. Gelukkig weten sommige mensen het vasthouden van wat is en was nog altijd tot kunst te verheffen. Tim Enthoven is zo iemand.

Tim Enthoven tekent. Al sinds zijn vroegste jeugd tekent hij. Zijn herinneringen zijn in inkt gegoten. Sinds zijn cum laude afstuderen aan de Design Academy in 2010 verovert hij met zijn tekenstijl de wereld simpelweg door deze vast te leggen. Soms zijn het doodgewone dagelijkse dingen die hij met puntige precisie op papier zet zoals in zijn vorig jaar verschenen beeldroman Binnenskamers (waarmee hij afstudeerde), op de cover van The New York Times Magazine of in een van zijn vele schetsboeken, zoals het kleintje waarin hij iedereen met wie hij langer dan een kwartier praat portretteert. Dan weer zijn het bizarre metamorfosen waarin snorren tot totale lichaamsbeharing worden of een houten robotje ronddanst.

Dat zijn huidig handschrift velen fascineert staat buiten kijf. Maar de dozen opgestapeld in een hoek van zijn werkruimte waarin hij zijn getekende jeugd bewaart, zijn zo mogelijk nog fascinerender. Ze vertellen iets over de wording van zijn tekenaarschap, maar ook over Tim's coming of age toen en dus ook een beetje nu. Op speciaal verzoek van MU wilde hij na enig aandringen voor één keer zijn autobiografie voorzichtig uitpakken, als curator van zijn eigen jeugd rangschikt hij de ogenschijnlijk willekeurige gebeurtenissen uit zijn verleden tot een pasklaar verhaal. Met The Tiny Tim toont hij ons de trauma's en talenten van een toekomstig tekenaar in een grensoverschrijdend verhaal vol gereedschap tot zelfhulp, opgetekend in jongenskamers en in zeemanshutten.

Zie ook boekpresentatie The Tiny Tim. Zondag 22 juli vanaf 15 uur

Meer over Tim Enthoven