Underdogs & überprodukte Underdogs & überprodukte Underdogs & überprodukte Underdogs & überprodukte

Underdogs & überprodukte

Maarten Baas en Joris van Midde

Expo info

On show

5 mei t/m 5 juni 2006

Een levende tentoonstelling over nonverbale communicatie is het uitgangspunt voor het project Underdogs & überprodukte van ontwerper Maarten Baas en theatermaker Joris van Midde. Zo’n tachtig procent van wat wij ‘zeggen’ is non-verbaal van aard, slechts twintig procent bestaat uit woorden. Volgens Maarten Baas kun je dus aardig wat zeggen zonder te praten. Misschien ook zonder te bewegen, door slechts in één houding te blijven staan. En dan toch een boodschap overbrengen.
Maar niet alleen wij, ook de dingen om ons heen communiceren. “We omringen ons met producten die over het algemeen in één houding blijven staan: de houding die de ontwerper er voor heeft bedacht. De meeste meubels stralen kracht uit: stoer, sterk, symmetrisch, strak. Als je op die manier naar meubels kijkt, zou je de meeste meubels een soort ‘Überprodukte’ kunnen noemen. Waarschijnlijk verkoopt dat het best...”
Maar willen we ons daar wel mee omringen, vraagt Baas zich dan af. ”Is er niet ook een andere kant? Waar zijn de lieve meubeltjes? De droevige meubeltjes? De vrolijke? De underdogs? Wat zou er gebeuren als de vorm van meubels geen statische houding meer is, maar zou bewegen? Of zelfs spreken? Wat zouden ze willen zeggen?”

 

Met deze ‘lichaamstaal’ in het achterhoofd wil Maarten Baas onderzoeken wat meubels hadden kunnen zeggen, áls ze iets hadden kunnen zeggen. Welke emotie schuilt er in welke vormen.
Om deze met emotie geladen meubels tot leven te wekken, werkt hij samen met regisseur en performer Joris van Midde van De Kwekerij Theaterproducties. In hun samenwerking worden acteurs, dansers Acteurs, dansers en muzikanten linken in performances bepaalde emoties en karakters aan de meubels die Baas selecteert. Van statische objecten en decorstukken worden de meubels spelers in een stuk dat zich gedurende vijf vrijdagen steeds verder ontwikkelt. Na afloop kijk je nooit meer hetzelfde naar een stoel of krukje, een tafel of kast.

 

Maarten Baas (1978)
studeerde in 2002 af aan de Design Academy met een opmerkelijk project: een verkoolde fauteuil en kroonluchter die bewerkt met epoxy opnieuw bruikbaar zijn. Iedereen viel voor de geblakerde schoonheid van ‘Smoke’ en sindsdien staat Maarten Baas volop in de belangstelling. Hij exposeerde van Milaan tot Tokyo en van New York tot Parijs.

 

Joris van Midde (1969)
beweegt zich al enkele jaren langs de rafelranden van wat theater heet te zijn. In een mix van performance, dans, muziek en video zoekt De Kwekerij steeds naar een nieuwe vorm waarbij de locatie een essentiële rol speelt. De Kwekerij toont een grote voorliefde voor een duistere en obscure sfeer. Vaak grimmig of een beetje zwartgallig, maar nooit zwaarmoedig.