Weather or Not op Plug in City, Strijp-S Weather or Not op Plug in City, Strijp-S Weather or Not op Plug in City, Strijp-S Weather or Not op Plug in City, Strijp-S Weather or Not op Plug in City, Strijp-S

Weather or Not op Plug in City, Strijp-S

MU speelt een jaar lang buiten

Weinig zaken houden de gemoederen meer bezig dan het weer. Of het nu gaat om onze dagelijkse obsessie met temperatuur, neerslag en wind of om de grotere bewegingen in onze atmosfeer en ons klimaat, we raken er niet of nauwelijks over uitgepraat. Sterker nog klimatologische ontwikkelingen als broeikaseffecten, nieuwe ijstijden, extreme neerslag en andere ‘natuurrampen’ staan al vele jaren wereldwijd op zowel politieke als maatschappelijke agenda’s.

Dat een thema als dit ook kunstenaars en ontwerpers niet onberoerd laat, ligt voor de hand. Van Berndhaut Smilde die artificiële wolken creëert tot Alistair McClymont die een waterdruppel stabiel laat zweven in het luchtledige en Emily DiCarlo die zonsondergangen deelt in verschillende tijdszones. Weather or Not wil binnen, maar vooral buiten op Strijp S de creatieve potentie van werken met de meest onvoorspelbare elementen tastbaar maken.

Daarbij hoort de loop van het jaar uiteraard ook een uitgebreid programma van discussies, workshops, debatten, experimenten en ideeën uitwisseling tussen klimaatexperts, creatieven en het publiek en zullen professionals uit diverse hoeken betrokken worden van KNMI tot Wageningen Universiteit en van ingenieurs tot biologen. Weather or Not wil klimaatverandering op een speelse manier tastbaar te maken en het publiek de weersvoorspellers van hun eigen onzekere toekomst te laten spelen.

Project 1: Same Time, Always Behind door Emily DiCarlo (CAN) en Hanneke Wetzer (NL) 21 juni - 31 aug
Same Time, Always Behind laat de verbindende kracht van een simpel gebaar zien tussen twee individuen die zich mijlenver uit elkaar bevinden. Voor elke performance nodigt DiCarlo een deelnemer uit die op z’n minst één tijdzone verder weg woont om samen de zonsondergang te ervaren. Elke deelnemer filmt vanuit zijn eigen tijdszonde de zonsondergang en beschrijft zijn eigen subjectieve ervaring. De videobeelden en de geschreven ervaringen worden naast elkaar vertoond, bij wijze van ‚tijdsverbinding’: alsof de twee individuen (fysiek) samen dezelfde zonsondergang hebben ervaren.

Project 2: Dear Climate 3 sept - 11 okt
Vijf internationale kunstenaars (Marina Zurkow, Una Chaudhuri, Oliver Kellhammer, Fritz Ertl and Sarah Rothberg) zijn Dear Climate in 2012 begonnen omdat ze op zoek waren naar een nieuwe manier om over het weer te praten. Ze wilden een andere vocabulaire creëren: in plaats van crisis en catastrofe, wilden ze het bekende en gewone; in plaats van wanhoop en heldenmoed, speelsheid en vriendelijkheid. In plaats van het voorstellen van massa bewegingen en collectieve actie, waren ze geïnteresseerd in het vinden van een meer persoonlijke relatie tot klimaatverandering. â?¨â?¨Lees meer. 

Project 3: I Wish To Be Rain door Studio PSK (UK) 17 okt - 25 okt
Een van de weinige zekerheden in het leven is de dood. Toch is het een van de minst door technologie en sociale (r)evoluties veranderde aspecten van het moderne leven. Om de publieke opinie over de betekenis van sterven in de 21ste eeuw groots uit te dagen ontwierp de Londense Studio PSK het project ‘I Wish To Be Rain’.
Met ‘I Wish To Be Rain’ koppelen ze het uitstrooien van as na crematie aan de toenemende menselijke manipulatie van natuurlijke fenomenen als aardbevingen, overstromingen en regen. Dit laatste gebeurt door het bestrooien van wolken met carbon of zilverjodide waardoor de druppeltjes in de wolk zich afzetten op de deeltjes en als regen naar beneden komen. Maar kan iemand zich ook persoonlijk transformeren tot een natuurspektakel, vroeg Studio PSK zich af? Kunnen we ook ambitieus zijn in onze dood en niet als as maar als regen terugkeren op aarde?

Project 4: Borealis door Chris Kabel (NL) 7 nov - eind december
Gordijnen van zwevend licht in donkere luchten. Poolhemels, het licht van de winter. Gemaakt van geweven stof met een speciale glow in the dark draad en een nieuwe techniek die is uitgevonden om vloeiende overgangen tussen delicate kleurschakeringen in stof tot uitdrukking te brengen. Digitaal geproduceerde patronen worden omgezet in stof waarbij  de subtiele kleurovergangen vloeiend vertaald worden van het ene medium in het andere.  Af en toe gaan de lichten in de tunnel kort aan om de glow in de dark draden op te laden. Als de lichten vervolgens weer uitgaan gloeien de stoffen na met een zacht licht in hun pikzwarte omgeving. In het donker lijkt het alsof de geweven patronen zweven in de ruimte en zo een realistische impressie geven van het beroemde Noorderlicht waar het publiek doorheen kan wandelen.  In 2013 gemaakt in opdracht van de Fogo Island Inn, Fogo Island, Newfoundland, Canada. Ontwikkeling en productie in samenwerking met TextielLab Tilburg, Nederland. 

Project 5: Weer anders door Mike Roelofs (NL) 8 januari - 7 februari, 2016
De Eindhovense fotograaf Mike Roelofs bezocht Spanje, Groenland, Ethiopië en Bangladesh om in beeld te brengen hoe landschappen veranderen door klimaatverandering en hoe mensen daar mee omgaan.Het idee was in de aanloop naar de top het thema breed in beeld te brengen. Niet op de geijkte manier, met smeltende gletsjers en verdrinkende koraaleilandjes, maar met de focus op hoe klimaatverandering het leven van mensen beïnvloedt en hoe zij daarmee omgaan. De nadruk ligt dus niet op de misère (die er ook is), maar op strategieën en oplossingen.
Belicht worden de strijd tegen zeespiegelstijging en overstromingen in Bangladesh, leven met toenemende droogte in Ethiopië, de voordelen van de opwarming voor land- en mijnbouw in Groenland en de innovatieve wijze waarop het Spaanse El Hierro het eerste CO2-neutrale eiland ter wereld wil worden. Elke week is er een nieuwe foto van Mike Roelofs te zien in de zwarte container tegenover Onder de Leidingstraat. Een korte film als teaser voor de grote expo in de zomer is te bekijken in de etalage van het Glaspaviljoen, in het hartje van Plug-In City.

Project 6: Summon Wind, Call for Rain, Disperse Fog by Esther Kokmeijer   20 februari - 20 Maart 2016
'Summon Wind, Call for Rain, Disperse Fog', is een serie installaties van Esther Kokmeijer die deel uitmaken van haar langlopende onderzoeksproject Because we Meet. Deze trilogie, waarin de menselijke ambitie om de natuur te controleren en ermee samen te werken centraal staat, is te lezen aan de hand van de drie fasen van water: ijs, water en mist. In de containers van MU vangt Kokmeijer natuurlijke verschijnselen als mist en wind in sculpturale installaties. Betoverend mooi maar niet alleen dat. Sommige installaties hebben ook praktisch nut, zoals het helpen voorspellen van het weer. De uitkomst van haar volledig onderzoek hoopt Kokmeijer in 2018-2019 te kunnen presenteren op verschillende locaties tijdens een reizende tentoonstelling. In de tussentijd komen delen van haar onderzoek al tot leven om niet alleen het publiek te betoveren maar ook bij te dragen aan het onderzoek als geheel. Weather or Not #6: Summon Wind, Call for Rain, Disperse Fog, is zo'n tussentijdse tentoonstelling en biedt alvast een kijkje in het proces.
De gepresenteerde installaties in de containers van MU op Strijp-S, zijn ontstaan tijdens een onderzoek naar weer modificatie projecten in China, op uitnodiging van het Mondriaan Fonds. 

Weather or Not #7: Why tidy my exhibition space when the whole world is in a mess? by Sharon Houkema (NL) 31 Maart - 15 Mei, 2016
“Waarom zou ik mijn tentoonstellingsruimte opruimen,” vraagt kunstenaar Sharon Houkema, “als de wereld één grote puinhoop is?” en ze verandert de ruimte in de rommelige ‘oikos’ van een denkbeeldige milieubewuste consument. In een opzet die herinnert aan een natuurhistorisch diorama zien we dieren als ijsberen en walvissen op borden, kleren en verpakkingen van etenswaren met hun Eco-certificaten, logo’s en slogans die allemaal concurreren om onze aandacht. De slagzin van Greenpeace uit de jaren ’80 waar de titel naar verwijst, doet denken aan een kind dat zijn ouders vraagt waarom het gehoorzaam op zou ruimen als de volwassenen geen zorg dragen voor de wereld. De verantwoordelijkheid voor vervuiling werd (en wordt nog steeds) vooral bij individuele consumenten gelegd terwijl de bedrijven met rust werden gelaten. De installatie laat de geschiedenis van de milieubeweging zien aan de hand van alledaagse consumentengoederen uit de afgelopen decennia tot aan het huidige moment waarin de klimaatsverandering zich razendsnel ontvouwt

Weather or Not #8: Clouds from both sides by Karolina Sobecka (USA) 26 Mei - 25 sept, 2016 Wolken zijn vanaf twee kanten te bekijken, omhoog kijkend vanaf de grond maar ook omlaag kijkend vanuit de lucht. De expositie 'Clouds from both sides' van de Poolse kunstenaar Karolina Sobecka is de achtste en tevens laatste Weather or Not expositie in de MU container op Plug in City, Strijp-S. Meer informatie volgt!

Wanneer Gedurende het jaar

Open Do t/m Vr 10.00 tot 18.00 uur, Za 11.00 tot 17.00, Zo 13.00 tot 17.00

Waar Strijp-S, tegenover Onder de Leidingstraat