XX XX XX XX XX

XX

Duels en Duetten in design

Expo info

On show

18 t/m 26 oktober 2008, Dutch Design Week

Za 18 okt 12.00-13.00 uur

Exclusieve signeersessie door Zelda Beauchampet & Eric de Haas

Zo 19 okt 16.00-18.00 uur

Anna ter Haar & Cris Bartels zetten hun nieuwe stoel in elkaar op experimentele muziek van DB.

Ma 20 okt 17.00-19.00 uur

Officiele opening van het openbare ruimte project 'Scaling' door Jeroen Bisscheroux & Michiel Voet.

Di 21 okt 20.00-22.00 uur

Nadine Sterk & Lonny van Rijswijck (Atelier NL) geven samen met Maarten Kolk en Studio Makkink & Bey een lezing over veldwerk in de Noordoostpolder onder het genot van stampot.

Wo 22 okt 20.00-22.00 uur

Lucy McRae & Bart Hess praktiseren hun 'lowtech plastic surgery' op de bezoekers van XX.

Do 23 okt 22.00-24.00 uur

Erik Sjouerman & Elske van der Putten (HeyHeyHey) openen Café Het Gemis.

Vr 24 okt 18.00-20.00 uur

Pieke Bergmans & Sjors Bergmans zorgen voor een verschroeiende infectie van het 'crystal virus'.

Za 25 okt 14.00-16.00 uur

Arnout Visser & Erik Jan Kwakkel geven een presentatie van hun nieuwe tegelproject.

Zo 26 okt 13.30-15.30 uur

William van Giessen & Joost van der Steen (OK Parking) geven een workshop waarin binnen 2 uur een publicatie van MU XX wordt ontworpen en geproduceerd.


Samenwerken, sparren, dromen delen en er een vorm voor vinden. Vaak zijn ontwerpers eenpitters, opgesloten in hun studio of werkplaats noest werkend aan hun nieuwste object. Soms, en steeds vaker, wordt er echter juist innig samengewerkt in duo’s,  trio’s of andere formaties. Om  tot nog betere oplossingen te komen, of tot nog slimmere en spannende ideeen.

Sommige van de duo's die aan XX bijdragen zijn familie, anderen vrienden of partners. Sommigen werken harmonieus samen, bij anderen onstaat het beste werk uit voortdurend conflict, en weer anderen vinden elkaar alleen bij gelegenheid. Maar hoe dan ook, ieder duo dat zich aan XX verbindt, betreedt de ring van de samenwerking die MU 10 dagen lang voor ze klaarzet.


Inzet van XX is niet zozeer het eindresultaat van de duo-duels als wel het proces waarlangs het werk tot stand komt. Ieder duo kan 2 projecten tonen, een bestaand en een ter plekke te maken nieuw werk. Daarnaast wordt ieder duo geacht hun ‘gezamenlijke inspiratie’ toe te lichten. Iedere dag krijgt 1 van de 10 duo’s 2 uur de tijd om een inspirerende presentatie te houden : dat kan een gastspreker zijn of het optreden van een band, een prikkelende maaltijd of het vertonen van een film. Zowel deze presentaties als het werken aan de nieuwe projecten is toegankelijk voor publiek, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.

XX ontpopt zich daarmee niet zozeer als een expositie maar als een laboratorium, een werkplaats en een podium ineen. Design als dynamisch duel of dromerig duet.


Jeroen Bisscheroux & Michiel Voet, Nadine Sterk & Lonny van Rijswijck/Atelier NL, Lucy McRea & Bart Hess, Erik Sjouerman & Elske van der Putten/HeyHeyHey, William van Giessen & Joost van der Steen/OK Parking, Anna ter haar & Cris Bartels, Pieke & Sjors Bergmans, Zelda Beauchampet & Eric de Haas, Arnout Visser & Erik Jan Kwakkel, Thijs Bakker & Annemarie Klijn.