Yuzen History Mix

Yuzen History Mix

Expositie van Kimonodessins

17 januari t/m 23 februari 2003

Opening vrijdag 17 januari om 20.00u

Yuzen History Mix
Yuzen History Mix laat kimonodessins zien van traditioneel Japanse kunstenaars en internationale hedendaagse kunstenaars. Deze worden bij MU gepresenteerd op panelen van 270 x 90 cm. Met aan de ene zijde de traditionele ontwerpen en aan de andere zijde de ontwerpen van internationale jonge kunstenaars. Deze ontwerpers uit drie verschillende continenten spreken een soort universele ontwerperstaal. Een groot aantal van de deelnemers heeft zijn achtergrond in de straatkunst, zoals graffiti, en het realiseren van kunst in openbare ruimtes. De tentoonstelling was vorig jaar zomer te zien in Tokyo. Het is voor het eerst dat deze 23 panelen buiten Japan worden geëxposeerd.

Yuzen History Mix werd in opdracht van het 450 jaar oude Japanse bedrijf Chiso (Kyoto) opgezet. Chiso bewerkt stoffen met ingenieus handwerk middels de eeuwenoude Kyo-Yuzen methode, ontwikkeld door en genoemd naar Miyazaki Yuzensai, een bekende Japanse schilder van waaiers uit de 17e eeuw. De Yuzenmethode maakt het mogelijk om een gecompliceerd, vaak veelkleurig patroon op een kimono te verven, zonder dat de kleuren door elkaar lopen. Chiso probeert door steeds nieuwe grenzen te leggen, nieuwe waarden te scheppen. En jonge modebewuste mensen bekend te maken met de eeuwenoude traditie van Yuzen. Wat zal de confrontatie tussen de jongerencultuur en de traditionele cultuur opleveren?

Het project werd opgezet door o.a. agency ‘Thunderbirds’ uit Los Angeles. Zij vertegenwoordigen Delta, de enige nederlandse deelnemer aan het project, in Japan. Zij zeggen over Yuzen History Mix: “Wat past er beter in de kunstwereld van het jaar 2002 dan een samenwerkingsverband tussen twee genres die beschouwd zouden kunnen worden als elkaars tegenpolen: de straatkunst en de aloude tradities van Yuzen. Het is uitermate spannend om de lijnvoering en het kleurgebruik van de deelnemende kunstenaars te zien, terwijl vaardige Japanse vaklieden het geheel transformeren in een rolschildering.”

Deelnemende kunstenaars
De volgende kunstenaars, die geselecteerd zijn vanwege hun kwaliteit van werk èn hun “poppy hipheid”, nemen deel aan de Yuzen History Mix: Ari, Futura 2000, Kaws, Leche, Lee Quinones, Rostarr, Shag, Stash, allen uit de Verenigde Staten, Ash uit Kopenhagen, Ben Drury uit Londen, Delta uit Nederland (Amsterdam), Fafi, Florence Degas en Lokiss uit Frankrijk, Atsuhiro Imai, Hajime Matsuda, Kami, Motohiko Odani, Naohiro Ukawa, Sasuke, Takashi Murakami, Tight©Mangart en Tim Shandro allen uit Japan.
Werk van graffitikunstenaar Delta met zijn oorspronkelijke 3D en 2D stijlen en Kaws, die bekend is geworden door het bewerken van allerlei reclame-uitingen zoals billboards, is al eerder bij MU te zien geweest.
Futura 2000 maakte zijn entree in de graffitikunst al in de jaren zeventig. Nu is hij vooral bekend door het samenwerken met een groot aantal kledingmerken en modehuizen waaronder Gravis, A Bathing Ape, Undercover en Nike.
Takashi Murakami is één van de meest gevierde hedendaagse kunstenaars van Japan. Hij wijdt zich ook aan de ontwikkeling van jonge kunstenaars en produceert en sponsort kunstmanifestaties. Zijn werk was in 2001 te zien in het Boston Museum, het Museum of Contemporary Art Tokyo en in het NYC Central Station.

DJ Shingo Star
De opening bij MU van Yuzen History Mix is vrijdagavond 17 januari 2003 om 20.00 uur. Eén van Tokyo’s hotste DJ’s, Shingo Star, zal op deze avond een mix van hiphop, new wave, pop en andere beats en breaks maken.