ZONE

ZONE

Een project dat de relatie legt tussen skatecultuur, kunst en architectuur

16 juni t/m 12 augustus 2001

Opening vrijdag 16 juni vanaf 20.00 uur

ZONE is een project dat de relatie legt tussen skatecultuur, kunst en architectuur. Het is een initiatief van MU waarin wordt samengewerkt met De Vleeshal (Middelburg) en Het Domein (Sittard). De drie instellingen nemen elk de skatecultuur als vertrekpunt, stellen hun eigen programma samen en kiezen elk een eigen titel. Het programma van MU bestaat uit een expositie, een lezing, een filmnight en het ontwerp en de realisatie van een skatebowl. ZONE vindt plaats van 16 juni tot en met 12 augustus 2001. Betrokken partijen bij ZONE zijn MU, TUE, Gemeente Eindhoven, Maurer Engineering and Media, 100 % Skateshop, Disaster Area en Stichting Skateboard Events Eindhoven.

Het skateboarden of skaten vindt haar oorsprong in Santa Monica, USA in het begin van de 60-er jaren. Inmiddels is het wereldwijd één van de belangrijkste subculturen van deze tijd. De cultuur rondom het skateboarden laat zich omschrijven als open, dynamisch, energiek en creatief. De invloed van het skaten is tastbaar in mode, muziek, tijdschriften, videos en ook in de beeldende kunst en de architectuur. De skatecultuur en de kunsten zijn steeds meer versmolten. Beeldend kunstenaars en architecten laten zich inspireren door de skatecultuur, skaters als Mark Gonzales zijn middels hun werk zeer gewaardeerd in de kunstwereld en voormalig skatevideomaker Spike Jonze werd vorig jaar genomineerd voor een Oscar. Gonzales en Jonze waren beiden vertegenwoordigd in de expositie Kim’s Bedroom in MU in het voorjaar van 2000.

Expositie MU
De expositie in MU bestaat uit een aantal onderdelen.

 

- Decks
Ruim 240 skateboards, ofwel decks, waarvan 100 uit de collectie van Aaron Rose vormen het middelpunt van de expositie. Rose is eigenaar van Alleged Galleries in New York en Tokyo en samensteller van Dysfunctional, hét boek over de skatecultuur. Rose heeft sinds 1990 een unieke collectie opgebouwd van decks die bewerkt zijn door skaters, kunstenaars en designers. De decks zijn de dragers van de kunstwerken. De collectie laat de ontwikkeling zien van stijlen, beelden en stromingen van het design van de skateplanken. De collectie van Aaron Rose is tot nu toe alleen geëxposeerd in Los Angeles, New York en Tokyo en zal voor het eerst in Europa in Eindhoven te zien zijn. In de expoitie zijn tevens decks te zien uit de collectie van Nick Halkias (Clearwater), Sakura International (Tokyo, Japan), David Anderson (El Cajun) en Hardcore (Den Haag).

 

- Radical Contours van Jocko Weyland.

Skater, schrijver en fotograaf Jocko Weyland woont en werkt in New York. Hij schrijft onder meer voor Trasher Magazine en publiceert binnenkort zijn eerste boek, dat de geschiedenis van het skateboarden beschrijft. MU toont een serie foto’s getiteld Radical Contours. Skaters hebben overal op de wereld zelfontworpen objecten gebouwd. Weyland fotografeerde deze ramps, bowls, grindboxes en drop-ins op een bijna klinische manier, verlaten en ontdaan van actie. Door bij de foto’s de skater weg te laten wordt de kijker gedwongen de structuur te onderzoeken, de nadruk ligt op de rondingen, de buigingen, de geometrie, de materialen en de sporen van gebruik. De objecten lijken minimalistische, moderne sculpturen en geven een beeld van het conflict én het samengaan van vorm en functie. In het najaar van 2001 komt een boek uit met foto’s van Jocko Weyland bij 010 publishers.

 

- Useless Acts In Urban Scenes van Hannes Schmidt
Skater Hannes Schmidt (Freiburg, Duitsland) betitelt zijn werk als ‘manipulated skatepics’. Uit de ‘slam sequences’ (de beelden waarin de skaters hard vallen) van skatevideo’s retoucheert hij onderdelen zodat fascinerende en tegelijkertijd komische werken ontstaan van lichamen die in een extreme positie zweven of op de grond liggen. Waar Weyland de skater uit het beeld verwijdert kiest Schmidt ervoor om juist alleen de skater in volle actie in beeld te brengen zonder echter daarbij het skateboard te tonen zodat het inderdaad lijkt te gaan om een nutteloze handeling in een stedelijk landschap. Terloops toont Schmidt welke pijn de skaters er voor over hebben om hun favoriete bezigheid -met alle risico’s- uit te oefenen.

 

- Schilderijen van René Daniels
De Eindhovense kunstenaar René Daniels liet zich aan het eind van de zeventiger jaren inspireren door de vitaliteit van punk en new wave maar ook door de vormen van een skateboard. MU toont een aantal schilderijen en schetsen van René Daniels waarin het skateboard figureert. Imiddels is het werk van René Daniels te zien geweest over de gehele wereld en nu dus weer in Eindhoven.

 

- Bail van D’nell Larson
D’nell Larson is een kunstenaar uit Chicago. In 1996 maakte zij een video-installatie waarin zij de beelden van een skater in een bowl combineert met beelden van haarzelf rondrennend in en zwembad.

 

- Travel Kit van David Neirings
Getoond wordt een kleine installatie van David Neirings (België) bestaande uit een skateboard en een t-shirt. Op het skateboard heeft Neirings een architecturale belijning uitgezet en een vleugel toegevoegd ,die refereert aan het surfen (de roots van het skateboarden) en aan een vliegtuig, een ander middel tot verplaatsing in de lucht.

 

- Boarders/Borders van Twintub Creations
Een video van Cherstyn Hurley en Claire Baker (Engeland). Hurley filmde skaters in Londen. Door een bewuste onscherpte aan te brengen in de beelden worden deze mysterieus en poëtisch.

 

- Ontwerp van de skatebowl
Het ontwerp van de skatebowl, gemaakt door studenten van de TUE in samenwerking met Marc Maurer, wordt 1 : 1 uitgevoerd in een voormalige vliegtuighangar in de nieuwe Eindhovense wijk Meerhoven. Het ontwerp zal middels een maquette worden gepresenteerd in MU.

 

- Soundtrack van Casey Rice en D’nell Larson
De soundtrack van de expositie is van Casey Rice, muzikant, producer en geluidsman van Tortoise.

 

- Filmnight
Een avond met films, video’s, clips en commercials over en uit de skatewereld.
Met onder meer :
Fruit of the Vine (super 8, 53 minuten) is een documentaire film uit 1999 van Coan Nichols en Rick Charnoski. De film gaat over het fenomeen ‘poolskating’. Met name in California staan op privé-terreinen honderden lege zwembaden die voor skaters een stevige uitdaging vormen. Fruit of the Vine toont skaters die door heel California cruisen en op zoek zijn naar deze pools.

 

- Lezing
Dr. Iain Borden is directeur van de afdeling Architectural History and Theory van het Bartlett University College in London en is onder meer auteur van Skateboarding, Space and the City: Architecture and the Body (Berg 2001). Borden beschrijft de geschiedenis van het skateboarden en de relatie met de openbare ruimte en de stad. ‘Door het skaten is een andere kijk op openbare ruimte ontstaan, op vormen en functies. Skaten is een levende vorm van architectuur.’ Borden zal een lezing houden in het Auditorium van De Witte Dame.

Ontwerp en realisatie van een skatebowl
Ofschoon Eindhoven een stad is met veel skaters en een actieve skatescene is er geen volwaardige openbare voorziening voor deze skaters. Daarom heeft MU het initiatief genomen om als onderdeel van ZONE een indoor skatepark te ontwerpen en te realiseren. MU heeft een aantal partijen verenigd om de droom van een echt skatepark waar te maken. MAURER is gevraagd om samen met 20 studenten van de TUE in een studieprogramma van 8 weken een gedurfd en bijzonder ontwerp te maken voor een skatebowl. Deze bowl - genaamd de MU BOWL- vormt het middelpunt van het skatepark, dat zal verder bestaan uit acht tot tien andere, kleinere voorzieningen. Voor adviezen ten behoeve van het ontwerp is Jocko Weyland aangetrokken. In de diverse fasen van het ontwerp en de realisatie is een delegatie van de Eindhovense skaters betrokken worden, waaronder 100% Skateshop en Disaster Area, de skatevereniging van de TUE. De zoektocht naar een geschikte lokatie voor dit indoor-skatepark heeft geleid naar een voormalige vliegtuighangar, gelegen in de nieuwe wijk Meerhoven. De hal heeft onlangs de status gekregen van industrieel monument. Over twee jaar krijgt de hal een definitieve bestemming en tot die tijd doet hij dienst als skatepark. Met de gemeente Eindhoven worden reeds besprekingen gevoerd over een nieuwe lokatie voor de skatehal na twee jaar. De exacte datum van de opening van de MU BOWL, en het skatepark dat AREA 51 heet, wordt nog bekend gemaakt.