ZTUNNEL ZTUNNEL ZTUNNEL

ZTUNNEL

Zevs

Vestdijktunnel

 

Donker en licht, dag en nacht, schaduw en zon, vies en schoon. Kunstenaar en performer ZEVS (1977) uit Parijs werkt er graag mee, omdat hij ze in iedere stad kan vinden. Gewoon op straat mengt hij ze met zichtbare, maar vaak ook onzichtbare verf tot subtiele maar indringende kunstwerken. Gehuld in een opvallend geel oliepak en met pantermasker neemt hij de macht over en beweegt hij mensen de dingen, al is het maar even, eens anders te zien en ervaren.

ZTUNNEL is een project dat hij speciaal voor GLOW 2007 in Eindhoven ontwikkeld heeft. Hij knoopt er enkele lijnen uit zijn eerdere werk mee aaneen. Niet alleen spuit hij zijn ‘tags’ met bij daglicht onzichtbare verf, zoals hij eerder onder meer langs de oevers van de Seine deed, hij arresteert ook de schaduw van passanten zoals hij dat eerder deed met die van straatmeubilair en auto’s van Parijs tot New York en Berlijn tot Rotterdam.

ZEVS zet in de Vestdijktunnel overigens geen criminelen of terroristen als arrestant tegen de muur, maar onschuldige passanten. Niettemin maakt zijn performance iets voelbaar van de constante bewaking en dreiging die tegenwoordig op straat heerst, zeker in onveilige plekken als tunnels. Vrijwillig laten zijn ‘arrestanten’ zich letterlijk hun schaduw afnemen, zonder dat je daar iets van ziet gedurende de dag. Pas ‘s avonds lichten ze op, de geesten van de Vestdijktunnel. Als de nabeelden van alle levende wezens die er overdag passeerden bevolken zij ‘s nachts de tunnel. Alleen zichtbaar voor het menselijk oog dankzij de blacklight tl’s die tijdens GLOW de gewone verlichting in de tunnel vervangen. Zo wordt het toch nog druk en levendig op een ‘s nachts meestal ongure plek. En als het dag wordt en de tl’s weer zijn vervangen, zie je niks meer.

Inspiratie voor zijn intelligent spel met de codes van graffiti en lichtkunst vindt ZEVS onder meer in de Antropométries van kunstenaar Yves Klein en de mysterieuze schaduwen van paaltjes, planten en stenen die achterbleven na de bom op Hiroshima.