FlipLab FlipLab FlipLab FlipLab FlipLab

FlipLab

Hoe houd je het bij? Die voortdurende stroom aan nieuwe technologieën, media en tools. Al die nieuwe manieren van creëren, leren en samenwerken die erdoor ontstaan. Een nieuwe generatie ‘digital natives’ (mensen die zijn geboren in het digitale tijdperk) draait zijn hand er niet voor om en experimenteert er gretig op los. Maar hoe zit het met de nieuwsgierige ‘digital immigrant’ en hoe blijven wat oudere generaties ingetuned op de wereld van morgen?
 
MU FlipLab, het nieuwe educatieve programma van MU, zoekt het antwoord op deze vragen door de boel op z’n kop te zetten. FlipLab is gebaseerd op het idee van de 'omgekeerde universiteit', waarbij ouderen van jongeren leren door intensief met ze samen te werken en van dichtbij te zien wat ze doen en hoe ze dingen aanpakken. Door het principe van reverse mentoring toe te passen, leren seniors van juniors, leraren van leerlingen, denkers van doeners, bijvoorbeeld over kunst en creatieve tools. Hierbij ligt de nadruk op het verkennen van nieuwe manieren van leren en het met een frisse blik naar de wereld kijken.
 
The Grand Member (maart 2013).
De eerste FlipLab pilot was de workshop The Grand Member in samenwerking met  ontwerper Irma Foldenyi. Leerlingen van het SintJoris college ontwierpen samen met hun opa’s en oma’s een nieuw familielid. We leerden hier onder meer van dat generaties meer gemeen hebben dan je zou denken. Zo bleken de juniors opvallend veel waardering te hebben voor ‘oude’ (universele) waarden zoals echtheid en authenticiteit. Lees meer over The Grand Member.

Meesterproef reverse mentoring (aug 2013-juni 2014).
Om de wisselwerking tussen generaties verder uit te diepen en nog meer te focussen op visuele cultuur werken we momenteel aan een follow up. Meesterstudent Danny van der Laan (Fontys Kunsteducatie) gaat uitgebreid onderzoek doen naar reverse mentoring en gaat in de week van 7 t/m 11 oktober een project doen samen met leerlingen van het Augustinianum College en seniors van het Academisch Genootschap.

Bekijk hier het promofilmpje.

Mensch erger je niet aan games! (april 2014)
Workshop over gaming en gamification voor senioren die gemaakt en gegeven wordt door studenten Game Art & Development van SintLucas. Via het reverse mentoring principe geven zij de senioren een kijkje in de wereld van games, waarbij ze ook de geschiedenis induiken en kijken hoe er vroeger gespeeld werd. meer

Omgekeerde Universiteit.
Ondertussen werken we plannen uit om van de Omgekeerde Universiteit een structureel publieksprogramma te maken. Een school waar seniors van juniors leren. We voeren onder andere gesprekken met SintLucas, die vanaf 2015 ook op Strijp-S gehuisvest zijn.