Gemist: Fluid Matter – Bio Art & Design (BAD) Award

Gemist: Fluid Matter – Bio Art & Design (BAD) Award

De Bio Art & Design Award is een competitie voor jonge kunstenaars en ontwerpers die met veelbelovende biotechnologische projecten de grenzen van kunst en wetenschap verleggen. De drie winnaars exposeren vervolgens samen met andere kunstenaars hun werk bij MU.

Zo laat prijswinnaar Cecilia Jonsson met Haem het levenspad zien van conceptie tot geboorte: dit doet ze door een kompas te maken, gemaakt van het ijzer uit gedoneerde placenta’s. Pei-Ying Lin probeert met haar werk virussen te temmen! Ze wil op deze manier onderzoeken welke relaties tussen mens en virus mogelijk zijn.

Fluid Matter onderzoekt de fluïditeit binnen en tussen lichamen, cellen en stoffen. Levensprocessen worden gekenmerkt door constante uitwisseling en zijn vaak vloeibaar van vorm. Stromend in complexe en microscopisch kleine structuren ontsnappen deze fenomenen vaak aan de aandacht. Het vraagt de tussenkomst van kunstenaars en ontwerpers om ze zichtbaar te maken, betekenis te geven, hun schoonheid uit te lichten of hun materiële potentieel te ontdekken op verschillende schaalniveaus.

Naast het werk van de drie prijswinnaars, is het werk van acht andere kunstenaars te zien bij MU. De combinatie van kunst en biotechnologie zorgt ervoor dat Fluids Matter een verrassende expositie is die zowel voor de kunst- als de natuurvakken heel interessant is. 

Meer informatie over de BAD award: www.badaward.nl 

Interactieve rondleiding.
Tijdens de expositie Fluid Matter bieden we doorlopend een interactieve rondleiding aan. Tijdens de interactieve rondleiding geven we een laagdrempelige introductie over Bio Art en de werken. We gaan erover in (socratisch) gesprek daarnaast koppelen we ook diverse (praktische) opdrachten en vraagstukken aan de werken. MU stimuleert een vrije opzet waarin leerlingen en studenten de vrijheid voelen om dat te zeggen wat ze zien en ervaren, zolang ze kunnen onderbouwen waarom. Daarnaast proberen we de tentoongestelde werken te koppelen aan bepaalde maatschappelijke en educatieve onderwerpen binnen de belevingswereld van de groep.

Praktische info:
- Periode: 2 december 2016 t/m 26 februari 2017
- Duur: ca 60min
- Voor wie: PO, VO, MBO & HBO
- Aantal: min. 10 en max. 30 leerlingen/studenten per rondleiding
- Locatie: MU Strijp-S, Torenallee 40-06 Eindhoven
- Kosten voor scholen: € 3,- pp
- Contact: educatie@mu.nl