Bruce Sterling - My pretty Alluvian bride

Bruce Sterling - My pretty Alluvian bride

Bruce Sterling - My pretty Alluvian bride

An essay by Irma Driessen

De maquette, onlangs te zien bij MU, deed sterk denken aan een Diorama: zelfde type landschap, zelfde sfeer, bergachtig maar zonder rondtoerende treintjes en zonder mensen.

De toekomst oogde verlaten.

De maquette is slechts een begin, zo bleek. Een decor voor verdere ideeën en verhalen. De maquette, inmiddels ingescand, is als 3D-model beschikbaar voor videokunstenaars, filmmakers, scenaristen (vandaar de opstelling voor een gigantisch green screen bij MU).

Eén van die mensen, ook aanwezig in de oorspronkelijke denktank, is science fiction-schrijver Bruce Sterling. Hij schreef My pretty Alluvian Bride, een design fiction over de stad Alluvia, de naam die de denktank bedacht voor deze stad van de toekomst. Het boekje is voor 3 euro te koop in de webshop van MU.
Geld betekent niks in Alluvia, iets voor kinderen.

Geld betekent niks in Alluvia, iets voor kinderen.

Sterlings fictieve stad is een heel andere dan je op grond van de maquette zou verwachten: dampend, vochtig, levend, pulserend en tegelijk heel high tech. Modder blijkt de waardevolle substantie waar deze almaar groeiende stad uit is gemaakt.

Om de stad binnen te komen moet iedere bezoeker een Mudbath of living death ondergaan, een helse procedure. Tijdens deze beproeving, levend begraven in modder, maakt de bezoeker kennis met Alluvia, waar in alles in real time wordt voorzien, wapperend, wijzend.

De hoofdpersoon van het verhaal, een vader, vertelt zijn zoon over deze wonderlijke stad, waar hij zijn bruid, de moeder van de jongen, hoopt te vinden. Taal blijkt een prima medium voor het verbeelden van speculatieve architectuur, van zoiets ontastbaars als veranderende zeden en gewoonten.

My pretty Alluvian Bride, geschreven door Bruce Sterling, geïllustreerd door Paul Duffield en vormgegeven door HEYHEYHEY is te koop in de webshop van MU.
Under Tomorrows Sky van Liam Young reist door naar de Architectuur Triënnale in Lissabon en is daar van 12 september t/m 15 december 2012 te zien.