MUmories

MUmories

MUmories

An essay by

MUMORIES van Sophia Boschat-Thorez, Simon Browne, Artemis Gryllaki, Margarita Osipian, Karl Moubarak, Carolina Pinto, Laurence Scherz and Angelique Spaninks bevraagt hoe de toekomst van hybriditeit in het culturele veld zal evolueren. Waar zullen hybride evenementen ons brengen, nu COVID-19 zo goed als voorbij is? En wat zijn de best practices om niet dood te gaan aan Zoom-moeheid? In het kader van het onderzoeksproject Going Hybrid zoomt in op de vraag hoe we van archieven een levende, ademende entiteit kunnen maken in plaats van een stille materiële verzameling van het verleden. Er is voor gekozen om een eerste hybride prototype te ontwikkelen rond vertelde herinneringen van bezoekers, vandaar de naam MUMORIES, een niet-alledaags onderdeel van de meeste culturele archieven. 

MUMORIES is opgebouwd als een eenvoudige hybride audio-installatie. Bezoekers worden uitgenodigd hun herinneringen te delen door ze in te spreken op een ipad. Deze herinneringen worden verzameld en vormen een levend digitaal audio-archief dat uiteindelijk ter plekke maar ook online kan worden beluisterd. De groeiende verzameling MUMORIES die deze interface mogelijk maakt, geeft letterlijk stem aan de immateriële impact die een culturele praktijk als die van MU op bezoekers heeft. Welke woorden gebruiken ze om te beschrijven wat ze tegenkwamen? Welke werken blijven hen bij en waarom? Wat beleefden ze in de expositie?  

MUMORIES is een samenwerking van MU met The Hmm, Hackers & Designers en Varia als onderdeel van het Going Hybrid / Living Archives onderzoeksproject,  een 24 maanden onderzoeksproject naar de toekomst van hybriditeit voor het culturele veld, van het Institute of Network Cultures en Willem de Kooning Academy/Piet Zwart Institute, genereus ondersteund door RAAK/SIA.

Meer info hier.


Fotos: Stephan Velma

Als je deel wilt uitmaken van dit groeiende en levende archief, nodigen we je uit om te beginnen met delen. Maak je geen zorgen, als het je eerste keer is bij MU of als je je niet veel meer herinnert, kun je altijd kiezen voor een prompt-gestuurde interactie in plaats van een archief-gestuurde. We zijn benieuwd naar jouw MUMORIES.

Begin met delen.