Pan~//Catwalk – Archive of Becoming - Zwermers

Pan~//Catwalk – Archive of Becoming - Zwermers

Pan~//Catwalk – Archive of Becoming - Zwermers

An essay by

Hoe menselijk is onze neiging om anderen te classificeren en labelen? En hoe slaan we dat op en sorteren we onze oordelen? Dat is de vraag die het Tilburgse gezelschap Zwermers zich stelt als volgende stap in hun langlopende project Pan~//Catwalk. 

Ben je wie je bent of beweeg je mee met de tijdgeest en de (digitale) ruimte? Zwermers onderzoekt al enkele jaren opvattingen over identiteit en de verbeeldingsmechanismen die daaraan ten grondslag liggen. Omdat het toekennen van betekenis niet alleen persoonlijk is: het is afhankelijk van de tijdgeest, cultuur en community waarin je je bevindt. 

In het kader van Hybrid Tales For Hybrid Times nodigde MU Zwermers uit om als archivarissen in dialoog te gaan met de documentatie die ze in de afgelopen paar jaar hebben opgebouwd. Dat archief neemt allerlei vormen aan, zoals foto’s, films en geluid. In samenwerking met ontwerpers Lukas Völp en Nikola Scheibe wekken ze deze data nu voor het eerst digitaal ‘tot leven’ met behulp van Artificial Intelligence. Welke nieuwe mogelijkheden voor expressie ontstaan er buiten de grenzen van ons lichaam?

In hun performances laat Zwermers de toeschouwer vaak participeren. Dit keer is de bezoeker óók archivaris; kijkend naar het werk wordt deze geconfronteerd met de eigen neiging tot labelen, sorteren en oordelen. 

Zwermers presenteerde Pan~//Catwalk eerder in The Self Design Academy bij MU en draagt ook bij aan MU's nieuwe educatieprogramma Het Creatieve Lichaam. Daarnaast kom je ze tegen in theaters of musea en op festivals in binnen- en buitenland. 

Dit project was te zien van 14-07-2023 tot 22-07-2023 als onderdeel van ‘Hybrid Tales For Hybrid Times’.

Meer info hier.