Repainting Subway Art - Tripl / Furious

Repainting Subway Art - Tripl / Furious

Repainting Subway Art - Tripl / Furious

An essay by

Repainting Subway Art - Tripl / Furious

 10 Juni - 27 Augustus te zien in MU.

 Een eerbetoon aan de koplopers van de graffiti.
Met foto's van Martha Cooper & Henry Chalfant.


 Gecureerd door Jasper van Es


Repainting Subway Art van Tripl/Furious is een intrigerend voorbeeld van hoe een simpele grap kan uitgroeien tot een ambitieus project. Tripl/Furious, een Nederlandse graffitischrijver die beide aliassen gebruikt, begon in 2013 met een uitdagend project - alle treingraffiti uit het legendarische boek Subway Art tot in het kleinste detail namaken. Hij deed er 10 jaar over, maar het resultaat is een monumentaal eerbetoon aan de oorspronkelijke schrijvers en fotografen. 

Subway Art, een boek met het werk van graffitischrijvers uit New York van de fotografen Martha Cooper en Henry Chalfant, verscheen in 1984. Het was van groot belang voor de introductie van graffiti in Europa in de jaren tachtig en veel schrijvers in Europa beschouwen het als hun belangrijkste inspiratiebron. Subway Art heeft ook bijgedragen aan de legitimering van graffiti als kunstvorm en heeft de ontwikkeling van straatkunst beïnvloed.

CC yard, The Bronx - Photo by Martha Cooper, 1982

Slinge Yard, Rotterdam - by Tripl/Furious


Maar Tripl/Furious gaat nog verder. Hij fotografeerde alle treinen op dezelfde manier als Cooper en Chalfant deden, en maakte zelfs de foto's waar geen graffiti was. Hij zorgde ervoor dat elk detail van de foto's, inclusief de kleding en kunstwerken op de kleding en muren, nauwkeurig werd nagemaakt en verwerkt, maar met zijn eigen aliassen, zoals gebruikelijk is in de graffiticultuur. Het niveau van precisie en toewijding dat Tripl/Furious in dit project bracht, gaat veel verder dan een simpele daad van toe-eigening; zoveel dat zelfs Cooper en Chalfant er aanhangers van zijn geworden. 


Style Wars by Noc - Photo by Henry Chalfant, 1981

Tryple RFA's - by Tripl/Furious

Tripl/Furious is een productieve graffitischrijver uit Nederland, bekend om zijn conceptuele graffiti die het best te ervaren zijn op Instagram. Hij heeft een grote aanhang verworven door zijn creatieve gebruik van sociale media en zijn unieke stijl die traditionele graffititechnieken mengt met optische illusies. Het werk van Tripl/Furious is vooral gericht op treingraffiti en hij wordt beschouwd als een van de meest actieve graffitischrijvers van Nederland. Zijn gebruik van levendige kleuren en gedurfde lijnen maken dat zijn werk opvalt op de treinlijnen.

Epitaph by Lee - Photo by Henry Chalfant, 1980


Answer to Lee's Epitaph - by Tripl/Furious

Repainting Subway Art is te zien van 10 juni tot 27 augustus.