The Artificial Self  & Eroliteracy

The Artificial Self & Eroliteracy

The Artificial Self & Eroliteracy

An essay by

The Artificial Self van Lukas Völp en Eroliteracy van Nikola Scheibe kijken naar vragen als: Wie ben ik? Wat vind ik leuk? Wat heb ik nodig? Hoe voel ik me? Deze existentiële vragen zijn er alleen maar complexer op geworden in de individualistische realiteit van de huidige informatiemaatschappij, bestuurd door de algoritmen van (sociale) media platforms. Hoe lezen deze kunstmatig intelligente systemen ons? En hoe zien we onszelf door de rationele filters van hun algoritmische blik? Al onderzoekend willen beide kunstenaars hun publiek inspireren tot een diepere betrokkenheid bij hun eigen digitale tegenhangers. 

The Artificial Self van Lukas Völp verandert de geconsumeerde inhoud van de mediafeeds van gebruikers in een algoritmisch gegenereerd zelfportret en geeft de impact van virale trends en invloedrijke opiniemakers rechtstreeks weer op het gezicht van de gebruiker. 


Foto: Boudewijn Bollmann


Meer informatie hier.


In Eroliteracy van Nikola Scheibe verleidt een digitale avatar, gegenereerd uit een verzameling sensuele bewegingen uitgevoerd door vele lichamen, het publiek om mee te doen aan een sexy performance. Voortbouwend op TikTok-challenges en de vele lichamen die betrokken zijn bij de creatie ervan - als uitvoerders en als kijkers - roept het project de vraag op hoe we lichamen online lezen en behandelen en hoe dit de perceptie van onze eigen lichamen beïnvloedt. 

Dit project was te zien van 25-05-2023 tot 11-06-2023
als onderdeel van ‘Hybrid Tales For Hybrid Times’.Foto:Boudewijn Bollmann

Header foto: Joie Willems

Meer informatie hier.


Aanvullende credits

Voor beide werken: 

Floristan von Tschammer (geluid design) 

Voor Nikola's werk: 

Frederik de Bleser (ai onderzoek)

Alexandra Fraser (tekst & stem acteren)

Mazarine (geluid design)