The Guangzhou Wedding of Things

The Guangzhou Wedding of Things

The Guangzhou Wedding of Things

An essay by

The Guangzhou Wedding of Things van MacGuffin & Alexandre Humbert verbeeldt de ingewikkelde relaties tussen objecten en burgers in de voortdurend veranderende stedelijke omgeving van de Zuid-Chinese stad Guangzhou. Het is oorspronkelijk gemaakt voor de zesde Guangzhou-Triënnale in 2019 op uitnodiging van MU-directeur Angelique Spaninks, die één van de drie curatoren was. 

De installatie verenigt twee perspectieven op de metropool Guangzhou. Enerzijds is er de zogeheten Chinese Droom, het streven van partijleider Xi Jinping om “ijverig werken aan de vervulling van dromen en bijdragen aan de revitalisering van de natie”. Anderzijds is er de parallelle realiteit van de bloeiende Afrikaanse immigrantengemeenschap in Guangzhou. Deze tegengestelde werelden smelten letterlijk samen in de gemengde huwelijken tussen Chinese burgers en Afrikaanse handelaars; huwelijken die Chinese burgers met een rurale achtergrond in staat stellen de economische ladder te beklimmen. Het is een van de opmerkelijke counterculturele fenomenen die Guangzhou vandaag de dag vormgeven. 

Volgens het motto van MacGuffin - The Life of Things - symboliseert de presentatie deze huwelijken door tien objecten die de Chinese Droom vertegenwoordigen te ‘trouwen’ met tien objecten die een belangrijke rol spelen in het leven van Afrikaanse immigranten in de regio. Op die manier functioneren de objecten als de MacGuffins in Hitchcocks films - ze vertellen zowel de verhalen van Afrikaanse immigranten als die van Chinese bruiden en bruidegommen.

Dit project was te zien van 25-05-2023 tot 18-06-2023
als onderdeel van ‘Hybrid Tales For Hybrid Times’.

Meer informatie over MacGuffin hier, en over Alexandre Humbert hier


Foto:Boudewijn Bollmann

Header foto: Joie Willems