United Mental States

United Mental States

United Mental States

An essay by

United Mental States van Emma Verhoeven bevraagt wat er om gaat in jonge hoofden die dagelijks een nieuwe lading visuele media consumeren. Het verbeeldt hoe de gevoelens, dromen en zorgen van een online- opgroeiende generatie samenkomen in een fysiek landschap. Prestatiedruk, Motivatie, Eenzaamheid en Geluk zijn hier continenten die uitnodigen tot een speelse manier van zelfreflectie. 

Emma Verhoeven exposeerde in 2020 het werk Escape Here Now in MU, een escape room waarin ze de zelfhulp-media-chaos in haar hoofd visueel en ruimtelijk inzichtelijk maakte. De therapeutische potentie van dat proces onderzocht zij het afgelopen jaar met Brabantse jongeren in workshops, waarin zij de jongeren landschappen liet bedenken op basis van de chaos in hún hoofden. 

Deze sessies resulteerden in een serie eilanden, waarop de dingen waar jongeren mee zitten letterlijk een plek krijgen. Deze werelden maken niet alleen visueel hoe jongeren zich voelen, maar werken ook als filmlocatie voor persoonlijke gesprekken óver die gevoelens. Worldbuilding als therapie. 

Dit project was te zien van 25-05-2023 tot 11-06-2023
als onderdeel van ‘Hybrid Tales For Hybrid Times’.

Meer informatie hier. 


Fotos: Boudewijn Bollmann