Food Chain Food Chain Food Chain Food Chain Food Chain

Food Chain

Smaakmakende characters van Genevieve Gaukcler

De voedselketen ontrafeld. Over dieren die elkaar eten, wetenschappelijke experimenten, herbivoren versus carnivoren, over teveel eten en dik worden en wat te doen in een supermarkt. Over happy potatoes en bored pizza’s, mediterende peren en een altaar voor al het eetbare. De Franse characterdesigner Genevieve Gauckler (Lyon, 1967) gebruikt in haar eerste grote solo expositie in Nederland food als de mixer die onze ‘wereld van teveel’ met een kwinkslag op zijn kop zet.

De expositie, die de titel Food Chain heeft meegekregen, opent op vrijdagavond 25 januari en loopt tot en met zondag 2 maart bij MU in de Eindhovense Witte Dame. Het belooft een leerzame kakofonie van woord en beeld te worden, een grafisch theater van vliegende worstjes en kakkende monsters, van kleurige spijsverteringskanalen en druipende smaakmakers.

Gauckler is een van Frankrijks toonaangevende grafisch vormgevers van dit moment. Haar beeldtaal is direct herkenbaar en humoristisch, al schuwt zij milde maatschappijkritiek evenmin. Werkend op het breukvlak van toegepaste en vrije vormgeving, aan collages en grafiek, animaties en designertoys duikt zij voor MU in de wereld van het eten.

Naast haar werk onder eigen naam maakt Gauckler ook deel uit van het mediacollectief Pleix. Op haar verzoek zullen enkele Pleix-collega’s een geanimeerde bijdrage aan haar project leveren. Bovendien wordt als smaakmaker voor speciale avonden een kok aan de Food Chain van Gauckler geklonken.
 

Tot slot zijn er tijdens de expositie 2 workshops.

In Workshop #1 Characterdesign & stopmotion, op zaterdag 23 februari (12-16 u), begeleidt animatiestudio Job Joris & Marieke het maken van 3D food characters die een dansje willen wagen. Dit voor maximaal 15 deelnemers, kosten 10 euro per persoon en inschrijven voor 18 februari via educatie@mu.nl

In Workshop #2 op zondag 24 februari (12-16 u) draait het allemaal om Mr. Vegetable Head. Voor deze variant op het aloude aardappelmannetje, gaan de deelnemers zelf aan de slag met eten, geïnspireerd door de food characters van Geneviève Gauckler. Door na te denken over vorm, ogen, ledematen, accessoires en deze te combineren ontstaan er nieuwe persoonlijkheden. De resultaten worden gefotografeerd. MU zorgt voor inspiratie en materiaal, ervaring is niet vereist. Deelname gratis, voor maximaal 15 deelnemers, inschrijven voor 22 februari via educatie@mu.nl